Τέσσερις ακόμη συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν συνολικά δεκατέσσερις χιλιάδες οκτακόσιους είκοσι εργαζoμένους επεκτείνονται και γίνονται υποχρεωτικές για τις επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων. Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2018 έχουν επεκταθεί συμβάσεις σε 15 κλάδους που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 220.000 εργαζομένους.

Εργαζόμενοι με αποδοχές χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα δουν μικρές αυξήσεις καθώς επεκτάθηκαν ακόμη 4 κλαδικές οι οποίες καλύπτουν 14.820 εργαζομένους.

Η πρώτη σύμβαση αφορά το υπαλληλικό προσωπικό ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων όλης της χώρας (Βασικός μισθός 1.037,27 ευρώ/μήνα).

O Θάνος Βασιλόπουλος Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό τονίζει: Είναι μια σύμβαση σημαντική η οποία όχι μόνο επαναφέρει στα προ μνημονίων επίπεδα της συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλά δίνει αύξηση 1% μια τυπική αύξηση που όμως δίνει το σήμα για την παραπέρα κατάσταση.

Επεκτείνεται επίσης η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες (κατώτατα όρια ημερομισθίων από 32,30 ευρώ έως 41,60 ευρώ) αλλά και η τοπική σύμβαση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις νομού Ηρακλείου. (βασικοί μισθοί από 793 έως 865 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα).

Ο Νίκος Κοκολάκης Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου αναφέρει ότι διασφαλίζει τους μισθούς σε όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων των ξενοδοχείων του Ν.Ηρακλείου και ρυθμίζει τι εργασιακές σχέσεις που τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πλήρης απαρύθμιση.

Όπως καταγγέλλουν ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων κάποιοι εργοδότες «ξεχνούν» τα όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Ο Νίκος Κοκολάκης, Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου τονίζει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους και δεν αμείβονται, εργάζονται πέρα από το ωράριο εργασίας, δεν αμείβονται για Κυριακές και για Αργίες.

Επεκτάθηκε επίσης η κλαδική σύμβαση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης. (βασικός μισθό 763,7 ευρώ/μήνα)

Από τον Αύγουστο του «18 έχουν επεκταθεί συλλογικές συμβάσεις 15 κλάδων καλύπτοντας 220 χιλιάδες εργαζομεένους.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕνημερώνεται για τη Λάρισα η αντιπροσωπεία της Μιραφλόρες
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: Η τοπική αγορά περιμένει Τούρκους και Βούλγαρους επισκέπτες