Tέλος στο δικαστικό θρίλερ και στην αγωνία των 2,5 εκατ. συνταξιούχων αναμένεται να μπει σήμερα καθώς εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και των αναδρομικών που εκκρεμεί από το 2015.

Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους νομικούς όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το «ορφανό» 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Ενδεχόμενη μη δικαίωση γι αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται ανατροπή. Κι αυτό επειδή πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να αλλάξει ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.

Συνεπώς το περίφημο 11μηνο είναι το χρονικό διάστημα που έπεται της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Όμως ακόμα και γι αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή των ποσών εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Ειδικότερα το κόστος υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

Η επιστροφή των κομμένων δώρων που αφορά όλους τους συνταξιούχους θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ ενώ στα 1,9 δισ. υπολογίζεται η επιστροφή των ποσών που ψαλιδίστηκαν σε 1,2 εκατ. συντάξεις. Το καθαρό ποσό αν αφαιρεθεί ο φόρος 20% και η εισφορά υπέρ ασθενείας περιορίζεται στα 2,9 δισ.

Το κόστος θεωρείται και πάλι απαγορευτικό ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία με την υστέρηση εσόδων του e-ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει η δραματική μείωση της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως πέντε έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ ( μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).

Στο «κάδρο» των αναδρομικών περιλαμβάνονται πέντε περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015:

1. μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

2. μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

3. μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ

4. πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.

5. πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

Ειδήσεις σήμερα:

O μπακάλης που έγινε ο βασιλιάς της Μυκόνου

Το έπος της δρακογενιάς στα media και τη διαπλοκή

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η δολοφονία του Κούρδου σε καφετέρια στο Περιστέρι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣιγκαπούρη: Συρρίκνωση 41,2% της οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2020
Επόμενο άρθροH Mάχη του Λεοντίου στις 14/7/1943 – Το Βατερλώ των Ιταλών στην Αχαΐα