Λήγει αύριο 24 Σεπτεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεως στον μηχανισμό «Συν-εργασία» των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Αύγουστο, της υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τον μήνα Αύγουστο, της υποβολής της β’ φάσης και των ορθών επαναλήψεων.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο η προθεσμία υποβολής της πρώτης φάσης και ορθών επαναλήψεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιους αφορά

Αφορά τους κλάδους Επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει ΚΑΔ καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων που υποβάλλουν ως ακολούθως:

  • επιχειρήσεις και εργοδότες νέες αναστολές και ορθές επαναλήψεις μέχρι αύριο 24 Σεπτεμβρίου
  • εργαζόμενοι υπεύθυνες δηλώσεις μέχρι μεθαύριο 25 Σεπτεμβρίου

Οι επιχειρήσεις–εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο το μήνα η επιχείρηση–εργοδότης υποβάλει μία μόνο δήλωση.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα η επιχείρηση–εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)
  • Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Αφορά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις–εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Αύγουστο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Η προθεσμία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020. Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις καλούνται να υποβάλλουν :

  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020.
  • Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα

α) από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και

β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30ή/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID – 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους). Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα

α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και

β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30ή/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται συγκεντρωτικά τον επόμενο μήνα, από το μήνα αναφοράς. Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρίσιμη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας-Έκτακτα μέτρα στην Αττική
Επόμενο άρθροΚριτική της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα – Γεννηματά και Κουτσούμπας σήμερα στην περιοχή