Στα θέματα επικαιρότητας -κυρίως σε ότι αφορά στις επικείμενες εκλογές- αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, για τα ελληντουρκικά, αλλά και για τις εκλογές.

Ο κ. Συρίγος σχολίασε και το ενδεχόμενο να αλλάξει η Τουρκία την στάση της προς την Ελλάδα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το οποίο όμως απέκλεισε.

«Η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή δεν επηρεάζει εκλογικά τη ΝΔ»

«Επειδή ακούγονται πολλά και επειδή άκουσα τη φράση “ο Καραμανλής στηρίζει τη ΝΔ”. Ο Καραμανλής είναι η Νέα Δημοκρατία, μου φαίνεται λίγο περίεργη η φράση αυτή. Θεωρώ ότι στη φάση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός αποχωρεί ενώ η ΝΔ πηγαίνει πολύ καλά προς τις εκλογές. Εάν η ΝΔ ήταν σε εκλογική κάθοδο και έφευγε από τη ΝΔ, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί “χτύπημα”. Τώρα που η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει προς τα πάνω, και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πλησιάζει προς το πολυπόθητο 38%, η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, η αποχώρησή του σε αυτή τη φάση δεν είναι “χτύπημα”. Πάντα θα δημιουργείτο θέμα όποτε και να αποχωρούσε, αλλά ο Καραμανλής είναι η ΝΔ, τι να λέμε τώρα», ανέφερε αρχικά.

Για τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν από τον Ερντογάν

Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως, «το μήνυμα που πέρασε ο Μπλίνκεν προς την Τουρκία, ήταν ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την Ουκρανία, από εσάς θέλω να κλείσετε το θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θέλω και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά”, ήταν σαφές αυτό. Αλλά ούτως ή άλλως ηρεμία στα ελληνοτουρκικά θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, διότι ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές. Έχουν ήδη μεταφερθεί 50 τάγματα Ειδικών Δυνάμεων στις σεισμόπληκτες περιοχές, έχουν φύγει όλα τα βαριά τεθωρακισμένα του Μηχανικού, αυτά που γεφυρώνουν ποτάμια, που απομακρύνουν μεγάλους όγκους, από τον Έβρο και έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές».

«Η πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει – Θα είναι εν υπνώσει το επόμενο χρονικό διάστημα»

«Μόνο μία πολύ οργανωμένη ομάδα του κράτους, όπως είναι ο στρατός μπορεί να συντονίσει τη βοήθεια. Μιλάμε για 345.000 κατεστραμμένα διαμερίσματα, περισσότερο από 1,5 εκ. πληθυσμός άστεγος. Η πιθανότητα για ασθένειες είναι εξαιρετικά μεγάλη, πρέπει να συντονιστεί και η διεθνής βοήθεια. Ο στρατός λοιπόν είναι εκεί. Αυτό είναι ένα τακτικό θέμα, στρατηγικά η Τουρκία δεν αλλάζει. Δεν φεύγει από το τραπέζι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν φεύγουν οι επιστολές Εμιρλίογλου στις οποίες αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα. Δεν φεύγει η απειλή πολέμου, αλλά θα είναι εν υπνώσει το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεισμός στην Τουρκία: Ο έλληνας πατέρας με τον γιο του που αναζητούσαν την ελπίδα στα χαλάσματα
Επόμενο άρθροΟ Κ. Αγοραστός στην 8 η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα