Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Όπως έχουν τονίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη του κόμματος, η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές μπορεί να στείλει μήνυμα πολιτικής αλλαγής και αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά και το μεγάλο στοίχημα της σημερινής ημέρας.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί για πρώτη φορά από τη διευρυμένη βάση και η Κεντρική Επιτροπή από τα 60.600 μέλη, ενώ σήμερα μπορούν να εγγραφούν και να ψηφίσουν και όσοι πολίτες συμπληρώσουν την κάρτα μέλους επί τόπου.

Στο τέλος της ημέρας, θα υπάρχει η σύγκριση με τους 180.000 που πήγαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα να εκτιμούν ότι το εξαψήφιο νούμερο είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος.

Πολίτες ψηφίζουν στο Περιστέρι

Χίλια «ταχυδρομεία»

«Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 «ταχυδρομεία» μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο τον «λογαριασμό» σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στον κ. Μητσοτάκη», «θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής μαζί με το μήνυμα της ελπίδας να πάει απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον τόπο», είναι το μήνυμα του προέδρου του κόμματος και εκ νέου υποψήφιου για την προεδρία Αλέξη Τσίπρα.

Γύρω στις 9:30 ο κ. Τσίπρας έφτασε σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, στο δημαρχείο, προκειμένου να ψηφίσει. Ο κόσμος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και συνθήματα.

«Καλούμε κάθε πολίτη, που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Εξηγώντας την άμεση σύνδεση που έχουν οι σημερινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, τόνισε: «όποιος θυμάται την εικόνα της έναρξης του συνεδρίου με 10.000 ανθρώπους να παρακολουθούν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τα 5+1 σημεία και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης εκείνες τις μέρες, όποιος είδε το συνέδριο της ΝΔ στο οποίο οι μισοί σύνεδροι μιλούσαν για το φόβο, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται, να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τότε είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν το σήμα για πολιτικές εξελίξεις».

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Η διαδικασία

Από τις 08:00 μέχρι και τις 20:00 οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στα περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλες τις περιφέρειες ανά τη χώρα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο διαφορετικές κάλπες: μία για την εκλογή του προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ, από την οποία απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη του κόμματος όσο και όσοι εγγράφονται σήμερα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής νέου μέλους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές, όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής τους μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας στην κάλπη εκλογής προέδρου.

Όσοι εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Επίσης, όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για πρόεδρο.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Ψηφοφορίες για το Καταστατικό

Από χθες, Σάββατο, και σήμερα από τις 08:00 έως τις 20:00 διεξάγονται και οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, με ειδικό πληροφορικό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για το καταστατικό, μετά από τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Συνεδρίου έχουν οι σύνεδροι που ψήφισαν στις κάλπες του συνεδρίου το Σάββατο 16 Απριλίου.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει η ΚΕΦΕ, η οποία αποτελείται από 11 μέλη, όπως αυτά ορίστηκαν από το Συνέδριο μετά από πρόταση του Προεδρείου του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Μπορείτε να δείτε να δείτε τα εκλογικά κέντρα σε κάθε περιφέρεια εδώ

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός: Αναζητούνται 55.000 εργαζόμενοι για τα ξενοδοχεία – Ακάλυπτο το 1/5 των θέσεων
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Είναι ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από άτομα που έχουν νοσήσει;