Πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, τόσο το 2020 όσο και το 2021, με στόχο την επαναφορά του με αυτόν τον τρόπο στα 750 ευρώ, σε προμνημονιακά επίπεδα, κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις μειώσεις στις οποίες προχώρησε το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η οποία προσέγγισε το 28% συνολικά και ξεπέρασε το 60% στους νέους αλλά επιδείνωσαν ραγδαία την ποιότητα των θέσεων εργασίας με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το 2015 μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται στη στις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία «προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, οδηγώντας τους σε σημαντική αύξηση 27%», υπογραμμίζει η πρώην υπουργός Εργασίας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, τονίζει ότι «με χειρουργικά χτυπήματα στο θεσμικό πλαίσιο επιδεινώνει διαρκώς τη θέση των εργαζομένων αφαιρώντας τους κεκτημένα δικαιώματα». «Η πολιτική αυτή εξάλλου δεν είναι μόνο επιζήμια για τους εργαζόμενους αλλά αποδεικνύεται στην πράξη και αντιαναπτυξιακή καθώς μειώνει την εγχώρια ζήτηση ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την στροφή του παραγωγικού μοντέλου στην καινοτομία και την ποιότητα καθώς επιδιώκει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο χαμηλό εργατικό κόστος και τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», συμπληρώνει.

Κλείνοντας την αιτιολογική έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης αναφορικά με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις «για ανεπαρκή μεν αλλά αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Το παρόν άρθρο ορίζει ένα σαφή οδικό χάρτη ισόποσης αύξησης του κατώτατου μισθού για μια διετία και εν συνέχεια προβλέπει την επαναφορά του καθορισμού του μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου», καταλήγει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπογράφουν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Διαβάστε την Πρόταση Νόμου

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βίντεο Γ. Παντελάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπόπειρα ανθρωποκτονίας Αντωνόπουλου-Αναβολή δίκης για τις 9 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΑναρτήθηκαν οι 1040 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή-Δείτε τους πίνακες