Ψηφοδέλτια σημαίνουν εκλογές για όλα τα κόμματα. Και η έγκαιρη συγκρότησή τους σημαίνει και καλύτερος σχεδιασμός. Η νέα εγρήγορση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν σημαίνει αυτόματα πως φοβούνται εκλογές άμεσα. Ετσι κι αλλιώς αυτές και μετά τη φετινή ΔΕΘ έχουν μπει σε τελική ευθεία. Είτε για την άνοιξη είτε με την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο νέος συναγερμός στην Κουμουνδούρου κλιμακώνεται στα εξής επίπεδα. Μια πρώτη συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο υπό τον Αλέξη Τσίπρα που έγινε τη Δευτέρα. Μια ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τις αρχές του Οκτωβρίου που θα συζητήσει διεξοδικά – θα έχει προηγηθεί προφανώς συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και βέβαια με αιχμή όχι απλώς τις εθνικές εκλογές αλλά και παραλλήλως τις αυτοδιοικητικές που είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αποτελεσμάτων του 2019 και που είχαν γίνει εσωτερικά και πεδίο αψιμαχιών μεταξύ προεδρικών και Ομπρέλας.

Διαβάστε επίσης: «Κεντροαριστερός πόλος εξουσίας» ο ΣΥΡΙΖΑ με σφραγίδα Τσίπρα

Μάλιστα οι αυτοδιοικητικές εκλογές – που απασχόλησαν αρκετά το ΕΓ και απασχολούν και όσους έχουν αναλάβει τον ρόλο των κρούσεων (Κώστας Ζαχαριάδης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Νοτοπούλου, Κνήτου αλλά και Χρήστος Σπίρτζης κ.λπ.) μπορεί να είναι πιο μακριά, όπως στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο χρόνος δεν είναι επαρκής και άρα «τρέχουν» τις διεργασίες.

Εδώ κεντρική στρατηγική, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις ή και η ανοιχτή στήριξη από τον ευρύτερο χώρο. Εγκαιρα πάντως – λένε – για να φτιαχτεί η βάση για τις συγκλίσεις αλλά και λαμβάνοντας υπόψη της οργανώσεις μελών του κόμματος ανά περιοχή.

Στις δε εθνικές εκλογές ήδη γίνονται επίσης κρούσεις, συζητήσεις και κλειδώνουν πρόσωπα για περιφέρειες. Την προτεραιότητα έχουν οι ήδη εκλεγμένοι, ενώ μια κεντρική πρόθεση είναι και οι πολλές γυναίκες (κατά το μοντέλο του συνεδρίου του κόμματος και της ποσόστωσης των νέων οργάνων), οι νέες δυνάμεις από κινήματα και γειτονιές και η αξιοποίηση προσώπων από το θινκ τανκ του Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρόσωπα

Η αναζήτηση των νέων προσώπων είναι επίσης ένα δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους «προξενητές του». Στα νέα πρόσωπα των εθνικών εκλογών δεν συγκαταλέγονται απλώς ηλικιακά νέοι αλλά και όσοι κατεβαίνουν πρώτη φορά για το εθνικό Κοινοβούλιο. Από το θινκ τανκ με βεβαιότητα θα αξιοποιηθούν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά για τα ενεργειακά και στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νικόλας Φαραντούρης, και μάλιστα έχει κλειδώσει για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, αλλά και η τέως αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που παίζει μεταξύ Επικρατείας και σταυρού. Κλειδωμένος για την Ανατολική Αττική φέρεται ότι είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος.

Για το Επικρατείας ή για περιφέρεια των Αθηνών εγγράφει μεγάλες πια πιθανότητες ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιώργος Σταθάκης κλείδωσε – όπως λένε οι πληροφορίες – για τα Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο, πέραν του πρώην υπουργού Υγείας που θα δώσει τη μάχη του σταυρού εκ νέου, προστίθεται και ο Θόδωρος Δουλουμπέκης.

Η εξαιρετική επίδοση του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα στην εκλογή του για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από το επιτελείο του Τσίπρα και ο νέος επιστήμονας συγκεντρώνει πιθανότητες για τη μάχη του σταυρού στην Αθήνα. Στη Μεσσηνία επίσης, όπως όλα δείχνουν, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα νέα πρόσωπα να κατέβει ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος (πρόταση και της οργάνωσής του και της ηγεσίας μάλιστα).

Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης. Στο δε Επικρατείας ο καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard Οθων Ηλιόπουλος – εκ του θινκ τανκ του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ επίσης. Από τον χώρο της τέχνης – που είναι στα χαρτιά του συριζαϊκού – είναι επίσης ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔόμνα Μιχαηλίδου: Η διανομή σχολικών γευμάτων ξεκινά τη 2η εβδομάδα του Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΑΑΔΕ: Νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής