Τι αναφέρει η 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας

 

Συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς της Ελλάδα, στην 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, και πως τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις που αφορούν «την ανταγωνιστικότητα του κόστους, οι οποίες, όμως, πάγωσαν πρόσφατα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας».

 

«Ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία», αναφέρει η έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται πως «ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης».

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «υπερβολικές ανισορροπίες» της Ελλάδας «συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα πλαίσιο υψηλής, αν και μειούμενης, ανεργίας και χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης». πιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα κατάφερε να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, αφού προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια», ωστόσο, «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς θέσης στον τομέα των καθαρών επενδύσεων η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται εν μέσω μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό».

 

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνεται πως είναι «ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων», ενώ προσθέτει πως «το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και η ενεργός απομόχλευση συνεχίζεται».

 

«Εκτός από τη σταθεροποίηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και των προσπαθειών προσαρμογής, οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης», σημειώνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν.

 

Τα καμπανάκια

Στην έκθεση της Κομισιόν εκφράζονται ανησυχίες για ορισμένες από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. «Η αύξηση σε διψήφιο ποσοστό εγείρει ανησυχίες για μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως και στις προοπτικές απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων» επισημαίνεται στην έκθεση.

 

Ενστάσεις εκφράζονται για άλλα ζητήματα, όπως το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει σχετικά η Κομισιόν.

 

Τέλος, η Κομισιόν ζητά από την Αθήνα να επιταχύνει σε ιδιωτικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ προειδοποιεί σχετικά με το κόστος δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις και να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαραμένει ανισόρροπη η ελληνική οικονομία
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η τουρκική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»