Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, τα οποία, μάλιστα, εκτιμούν ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος παρά η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η υγειονομική κατάσταση είναι κρίσιμη, και καλεί τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντισυνταγματική η απαγόρευση, σημειώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «από αυτές τις ευθύνες δεν εξαιρούνται τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί. Και πρωτίστως να σκεφτούν τι μήνυμα περνάνε στους πολίτες. Κάποιοι δεν είναι περισσότερο «πολίτες» από τους άλλους».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο σε πανδημία και οικονομία «και προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο». «Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία», τονίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης» την απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».

Υπογραμμίζει ότι «καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον», σχολιάζει, «η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να επιχειρούν μαζί με τα ΜΑΤ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».

«Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ότι ο ιός κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μονο στοχο έχουν τη διαφύλαξη της δημοσιας υγειας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς», συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία».

«Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορονοιό», υπογραμμίζει και καταλήγοντας επισημαίνει: «Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».

«Για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα » Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις», σημειώνει η κυρία Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει «είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από τέσσερα άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», σημειώνει το ΚΚΕ: «Όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία».

«Καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν, στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

Και ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προαναγγέλλει ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς είναι στοιχειώδες δημοκρατικό καθήκον η μεταξύ τους συνεννόηση.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ25 σημείωνε: «Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντισυνταγματική η απαγόρευση, λέει Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την ανάκληση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρώντας ότι η απόφαση βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος μιλάει για συγκεκριμένες συναθροίσεις και όχι για γενική απαγόρευση σε νομό ή στην επικράτεια, επειδή αυτό ισοδυναμεί με αναστολή του άρθρου 11.

Επίσης, για συναθροίσεις όπως για την Επέτειο του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά, ο διοργανωτής δεν οφείλει γνωστοποίηση στις αρχές, ενώ η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του κράτους δικαίου, σημειώνει η Ένωση.

Συγκεκριμένα, από σήμερα στις έξι το πρωί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου απαγορεύεται κάθε είδους υπαίθρια συγκέντρωση και συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη την επικράτεια, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Για την 17η Νοεμβρίου, προβλέπεται η κινητοποίηση 4.000 αστυνομικών καθώς και του drone της ΕΛ.ΑΣ., που δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη, Κ. Παπαδόπουλος, Ντ. Τσουκαλά

 

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠοιοι μπορούν να ξαναρυθμίσουν οφειλές που άφησαν απλήρωτες
Επόμενο άρθροΠρόβλημα και με τον Ρόμπερτσον, ανοίγει ο δρόμος για τον Τσιμίκα