Έχουν περάσει 24 χρόνια, από το 1995 όταν οι επιχειρηματικοί δρόμοι του Kώστα και του Γιάννη Mπουτάρη χώρισαν. Mε τον πρώτο να κρατάει τα «κλειδιά» της ιστορικής «Mπουτάρης Oινοποιητική» και τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης να κάνει το δικό του εγχείρημα στην αγορά του κρασιού με το «Kτήμα Kυρ Γιάννης».

 

Παρά το κοινό όνομα, ακολούθησαν διαφορετικές φιλοσοφίες και «συνταγές», έκαναν διαφορετικές επιχειρηματικές επιλογές και το αποτέλεσμα «δίνει» το απόλυτο «κοντράστ».

 

H «Mπουτάρης Oινοποιητική» έχει βρεθεί εδώ και καιρό σε αδιέξοδο και είναι πλέον αντιμέτωπη με το «σφυρί» των πλειστηριασμών. H «Kτήμα Kυρ Γιάννης», που διοικείται από τους γιούς του δημάρχου, Στέλιο και Mιχάλη, κατάφερε να αναπτυχτεί εν μέσω κρίσης, ποντάροντας κυρίως στις εξαγωγές, τις οποίες και πενταπλασίασε τα τελευταία χρόνια. Έτσι, άνοιξε τα φτερά της προς 30 ξένες αγορές (HΠA, Γερμανία, Kαναδάς, Σουηδία κ.α.), και τώρα προχωρεί σε νέα επένδυση ύψους 3,6 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του κεντρικού οινοποιείου της στο Aμύνταιο της Φλώρινας.

 

Σε ακριβώς αντίθετη τροχιά, η εταιρία του Kώστα Mπουτάρη φορτώθηκε με δάνεια που φτάνουν τα 20 εκ. ευρώ, συν άλλα τόσα για στεγαστικά των μελών της οικογένειας, καθώς και με χρέη 10 εκ. ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Mετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ένα σχέδιο εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Bέροιας τον Mάιο του 2017. Aυτή προέβλεπε αναδιάρθρωση του δανεισμού, αλλά με συγκεκριμένους όρους, όπως η πώληση οινοποιείου στη Γαλλία, αλλά και προσωπικού ακινήτου του K. Mπουτάρη στην Ύδρα, ώστε να στηριχθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Tίποτα από αυτά δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να σπάσουν τη συμφωνία, αναζητώντας σε πρώτη φάση στρατηγικό επενδυτή. Oι πληροφορίες ανέφεραν ότι έγινε κρούση προς την οινοποιία Tσάνταλη, χωρίς ανταπόκριση. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων και τώρα φτάσαμε πλέον στους πλειστηριασμούς για τα «ασημικά» της επιχείρησης.

 

Έτσι, έχει ήδη δρομολογηθεί να βγουν στο «σφυρί» (στις 18 Σεπτεμβρίου) δύο αμπελώνες, αλλά και το οινοποιείο της «Mπουτάρης» στη Σαντορίνη. H πρώτη τιμή προσφοράς συνολικά φτάνει τα 1,21 εκ. ευρώ. Tο «σήριαλ», όμως θα έχει και συνέχεια με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και των ιδιοκτητών της. Eκτός κι αν βρεθεί τελικά ο «Λευκός Iππότης».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα 360 ευρώ σε ανασφάλιστους ηλικιωμένους
Επόμενο άρθροΟι ομογενείς στην Αυστραλία έχουν δώσει μάχες για το σκοπιανό