«Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο στοίχημα, είναι μεγάλη ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο για πολλούς λόγους. Αυτό πρέπει να γίνει με μια επιδημία και ένα στέλεχος που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, που κάνει την επιστροφή πιο δύσκολη», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του στον Ant1.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι «τα εργαλεία που έχουμε είναι φυσικά το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά. Το 10% που είναι εμβολιασμένα είναι μικρό ποσοστό, στους φοιτητές μας είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και φυσικά έχουμε και το εργαλείο των self test. Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το Κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών».

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα», τόνισε ο κ. Γώγος, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».

Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν

«Βλέπετε ότι η επιδημία των 18άρηδων, τώρα που σταμάτησαν τα γλέντια και οι χαλαρές στιγμές, έχει γίνει επιδημία των 35άρηδων», είπε ο κ. Γώγος, αναφέροντας παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί οι βαριά νοσούντες από τον κοροναϊό και οι διασωληνωμένοι.

Όπως υπογράμμισε, «μόνο 1 στους 10 που νοσούν σοβαρά είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για αυτό και να εμβολιαστούν. Πρέπει να πείσουμε και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Υπάρχουν και εμβολιασμένα παιδιά που νοσούν, υπάρχουν και κάποια παιδιά που πεθαίνουν, υπάρχουν και πολλά σύνδρομα που μπορεί να εμφανιστούν».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πειστούμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να εμβολιαστούν. Έχουμε πολύ καλές μελέτες, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μακροχρόνια το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντίθετα έχουμε στοιχεία ότι η νόσηση από κοροναϊό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

«Τα παιδιά νοσούν και χωρίς να αρχίσουν τα σχολεία και τώρα που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία; Τα παιδιά θα συγχρωτιστούν μεταξύ τους στο σχολείο και πιθανώς θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολη η ιχνηλάτηση τους», ανέφερε.

«Τα συχνά τεστ είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και προληπτικά και αφού εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, είναι πολύ χρήσιμα», σημείωσε ο Καθηγητής, αναφέροντας πάντως ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον δείκτη θετικότητας

«Είναι λογικό και κάποιοι γιατροί να έχουν επιφυλάξεις, αλλά όλοι μας ανήκουμε σε επιστημονικές εταιρείες και όλες οι εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών και στα παιδιά», κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Να μην αρχίσουν τα μαθήματα ή να γίνονται έξω»

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί ακόμα και η λύση του lockdown για να πέσουν τα κρούσματα. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά.

Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.

«Τα σχολεία θα ξανακλείσουν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο του παιδιάτρου ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δεν θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Δεν με νοιάζει εάν φύγουν από την UEFA οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους»
Επόμενο άρθροΣύλληψη παίκτριας ριάλιτι – Την έπιασαν να πετάει κοκαΐνη στην τουαλέτα – Πώς έφτασαν στα ίχνη της