Σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 17,5 εκατ. ευρώ, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, υπέγραψε την Πέμπτη 27.09.2018 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε..

 

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψει κατά 90% η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και κατά 10% η NBG Malta Ltd.

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ομολογιακό είναι συμπληρωματικό του δανείου ύψους έως 85 εκατ. ευρώ, που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αφορά στη χρηματοδότηση 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και υδροηλεκτρικά), συνολικής ισχύος 87ΜW. Από τα έργα αυτά, 12 είναι παλαιά και ανακατασκευάζονται εξαρχής και τα υπόλοιπα 6 είναι νέα έργα. Η αποξήλωση των παλαιών αιολικών πάρκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών.

 

Η χρηματοδότηση αυτή προωθεί την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου της ΔΕΗ, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, ο όμιλος ΔΕΗ στο τέλος του 2019 θα έχει αυξήσει κατά 37% την εγκατεστημένη ισχύ του σε έργα ΑΠΕ.

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω την Εθνική Τράπεζα, και ιδιαίτερα τον κ. Δ. Καποτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής, για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και για το δάνειο αυτό, αλλά και για το κοινοπρακτικό δάνειο, τα οποία έχουν επιτρέψει το μεν κοινοπρακτικό δάνειο στη ΔΕΗ να διασφαλίσει τη συνέχειά της σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και μας δημιουργεί προβλήματα, το δε συγκεκριμένο δάνειο γιατί εξυπηρετεί και υποστηρίζει τη στρατηγική της στροφής μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Το έχω ξαναπεί: όπως τα προηγούμενα χρόνια η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ ήταν τα μεγάλα έργα παραγωγής θερμικών σταθμών, λιγνιτικών, αερίου, παλαιότερα πετρελαϊκών, μεγάλα υδροηλεκτρικά, οι γραμμές μεταφοράς και οι γραμμές διανομής, τώρα η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές.

 

Χαίρομαι πάρα πολύ που η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει τις ίδιες αξίες με εμάς, στέκεται αρωγός μας με αυτό το δάνειο, και πιστεύω και με άλλα που θα επακολουθήσουν, ανάλογα με τα projects μας. Είμαστε πολύ φιλόδοξοι και ήδη παίρνουμε τα κατάλληλα οργανωτικά μέτρα ώστε να εντάξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου δυναμικού της ΔΕΗ στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Η δράση αυτή θα φανεί τα επόμενα χρόνια πάρα πολύ έντονα. Η ΔΕΗ θα γίνει –όπως ήταν στις συμβατικές μορφές– πρωταγωνιστής και στις ανανεώσιμες, και βέβαια με την Εθνική πιστεύω ότι θα έχουμε συνεργασία για τουλάχιστον άλλα 50-100 χρόνια.

 

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες των στελεχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που εργάστηκαν συστηματικά για την εξασφάλιση αυτού του δανείου και που θα τους έχουμε πολύ πιο κοντά μας το επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ πολιτική για εμάς είναι ρεαλισμός και βλέμμα μπροστά
Επόμενο άρθροΤο δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα