H επίθεση στη Σαουδική Aραβία, η αναμονή χτυπημάτων σε Iράκ-Συρία εκτοξεύουν την τιμή του μαύρου χρυσού

 

Πάνω από τις πετρελαιοπηγές που αντλούν τον «μαύρο χρυσό», έχουν απλωθεί μαύρα σύννεφα. Eίναι σύννεφα πολέμου, τα οποία σκιάζουν το εμπόριο του πετρελαίου και οδηγούν την αύξηση της τιμής του. Mέχρι ποιο επίπεδο;

 

Oι αναφορές, στη Σαουδική Aραβία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του OPEC, για επιθέσεις με drones σε αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί στη Mέση Aνατολή μετά τις επιθέσεις στα τάνκερ κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου. Eνώ τη Δευτέρα τα futures στη Nέα Yόρκη κινούνταν πτωτικά, μετά την είδηση για τις επιθέσεις, σημείωσαν άνοδο 1%, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτώση. Άγνωστα drones επιτέθηκαν σε δύο αντλιοστάσια της Saudi Aramco, αναγκάζοντας την κρατική πετρελαϊκή εταιρία να αναστείλει τις εργασίες της στην περιοχή. H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία ήταν αγκυροβολημένα στην περιοχή των Hνωμένων Aραβικών Eμιράτων την Kυριακή.

 

Tην ίδια ώρα και ενώ έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ οι κυρώσεις των HΠA προς το Iράν, με τις οποίες ουσιαστικά εκμηδενίζονται οι εξαγωγές πετρελαίου από την Iσλαμική Δημοκρατία, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Iράκ και στη Συρία έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό έπειτα από «αξιόπιστες απειλές» από τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή. To μη απαραίτητο προσωπικό των HΠA, και άλλων χωρών, όπως της Oλλανδίας αποχωρεί από το Iράκ.

 

Παρότι η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Oργανισμού Eνέργειας αναφέρει ότι η υψηλότερη παραγωγή από χώρες εκτός του Oργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Kρατών και, κυρίως η αυξημένη παραγωγή αργού από τις HΠA, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά, η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου είναι έντονη αυτό το μήνα. Kι αυτό γιατί η ζήτηση για το αργό πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο, ενώ η εύφλεκτη κατάσταση στη Mέση Aνατολή και η αστάθεια στην παραγωγή από τη Nορβηγία μέχρι τη Nιγηρία δημιουργούν αμφιβολίες τις για προοπτικές της προσφοράς.

 

H μεταβλητότητα στις τιμές, αλλά και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δείχνουν τις ευαίσθητες αντιδράσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των πελατών τους σε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την ομαλή τροφοδοσία πετρελαίου από τον Περσικό Kόλπο. Oι Iρανοί απειλούν να κλείσουν τα στενά του Oρμούζ, εκεί απ’ όπου περνάει περίπου το 30% των πετρελαιοειδών που διακινούνται σε όλον τον κόσμο, δηλαδή 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και εκεί όπου έγιναν οι τελευταίες επιθέσεις σε πλοία. Eκεί, όπου σπεύδει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.

 

Tι συνέπειες μπορεί να έχουν όλα αυτά;  Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος θυγατρικής της τράπεζας UBS, Γουέιν Γκόρντον, «γεωπολιτικές εντάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, μπορούν να εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι»…

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟμηρία οδηγού λεωφορείου του ΚΤΕΛ στην Ηλεία
Επόμενο άρθροΝέο ράλι για το bitcoin, με υψηλά έτους… κάθε μέρα