Το θέμα της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να μεταφέρει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Με την Τουρκία να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα θέσει επί τάπητος τις νέες μονομερείς ενέργειες της γείτονος.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των διεθνών ερεισμάτων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και του παρουσίασε τις νεότερες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Η Ελλάδα εντείνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και προτρέποντας την Ευρώπη να αναλάβει δράση.

«Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει το μήνυμα που θα δώσει στην Τουρκία. Ο μόνος δρόμος για την Τουρκία θα έπρεπε να είναι ο δρόμος της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ: η αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev.

Σε μια απόπειρα να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα για το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών ενώ προκλητικά επέμεινε ότι τα Βαρώσια ανήκουν στους Τουρκοκύπριους. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο έδαφος, οι οποίες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ, με δεύτερη ανακοίνωσή του μέσα σε 48 ώρες, επικρίνει την παράνομη ενέργεια, τονίζοντας πως: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βαγδάτη μετά από 22 χρόνια, ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του συζήτησαν για περιφερειακά θέματα με έμφαση στις απειλές ασφάλειας, συγκλίνοντας στην επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με τον κ. Δένδια να δηλώνει: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι διάλογος μεταξύ κυρίαρχων κρατών δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών» και τον Ιρακινό ΥΠΕΞ Faud Hussein να επισημαίνει πως: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος. Ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος είναι ο διάλογος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Ντονμέζ, το Ορούτς Ρέις έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν να κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι «εργαλειοποιεί» το τουρκικό ερευνητικό. Ο σύμβουλος του Τπύρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Αν νομίζετε ότι, δημιουργώντας πολιτική ένταση, θα στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία, είναι μάταιη η προσπάθειά σας. Αν σκέφτεστε ότι θα απειλήσετε την Τουρκία με κυρώσεις ή ότι μπορείτε να εκβιάσετε την Τουρκία, και πάλι θα είναι μάταιη η προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε: «Δεν θα σχολιάζω κάθε δήλωση Tούρκου αξιωματούχου, που είναι και πολλές. Σημασία έχει να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική».

Με ένα «κατηγορητήριο» έξι σημείων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα έξοδο του Oruc Reis για έρευνες, επιχειρεί να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Ενόψει της Συνόδου, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας εντούτοις ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» από την Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Συριόπουλος μεταδίδει για την ΕΡΤ: «Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν και πάλι από τους ηγέτες, το πρωί της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης. Το θέμα δεν περιλαμβάνεται ως ενότητα στην ατζέντα και ακόμη δεν είναι βέβαιο αν θα περιληφθεί κάποια αναφορά στα Συμπεράσματα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ομοφωνία και ορισμένα κράτη μέλη εκτιμούν πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν δρομολογηθεί με σαφήνεια και ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Σαρλ Μισέλ εξήγησε τις αποφάσεις των ηγετών και επισήμανε ότι ορισμένες κινήσεις είναι απαράδεκτες και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει την εργαλειοθήκη των κυρώσεων.

Προς ώρας η Ένωση κρατά στάση αναμονής. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Τουρκία με τις διαδοχικές προκλήσεις επιδεινώνει τη θέση της στην διεθνή διπλωματική σκηνή. Ακόμη και χώρες που ήταν φειδωλές στην ενεργοποίηση κυρώσεων αντιλαμβάνονται πλέον τις διαρκείς προκλήσεις ως πλήγματα στην αξιοπιστία και την σοβαρότητα του Τουρκικού παράγοντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμετακίνητη σε τρεις θέσεις: Στην αδιαμφισβήτητη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, στον απόλυτο σεβασμό τον ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην διατύπωση ομόφωνων θέσεων στην εξωτερική πολιτική.

Κυρώσεις χωρίς στιβαρή νομική βάση δεν πρόκειται να δούμε. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική πλευρά που μοιάζει να υποτιμά την εργαλειοθήκη του κοινοτικού κεκτημένου. Και ενδεχομένως να μην αξιολογεί σωστά τους λόγους που από το 1999 μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.

Αυτούς τους λόγους, μεταξύ των οποίων η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και ο αλά καρτ σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποδυναμώνουν την διαπραγμάτευση για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να αφορούν είτε στο πάγωμα της τελωνειακής ένωσης είτε στον περιορισμό κοινοτικών κονδυλίων που συνδέονται με την προ-ενταξιακή περίοδο. Απόφαση που ειδικά αυτή την περίοδο ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλές χώρες πιέζουν για σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με το “κράτος δικαίου”.

Ακόμη, οι διπλωμάτες εκτιμούν πως η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή προοπτική δεν θα την ευνοήσει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της. Αντιθέτως θα προκαλέσει βαθύτερα ρήγματα στο μουσουλμανικό τόξο και δυσπιστία στις αγορές σε μια κρίσιμη περίοδο για την τουρκική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να έχουμε μια αποφασιστική ρητορική για τα παράσιτα που προκαλούν οι προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και μια καθαρή διατύπωση ότι ισχύει απαρέγκλιτα η ευρωπαϊκή μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα.

Ως προς την μεθοδολογία η Ένωση εξακολουθεί να επενδύει στη διπλωματία και το διάλογο, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα το ορόσημο της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου μετατρέπεται σε κλεψύδρα αντίστροφης μέτρησης».

Σε ανταπόκρισή της από τις ΗΠΑ η Λένα Αργύrη, αναφέρει: «Νέο μήνυμα στέλνει η Ουάσιγκτον στην Τουρκία με την επίσκεψη του κ Κούπερ σε Ελλάδα και Κύπρο την ώρα που η Άγκυρα επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης. Η σχεδόν εξαήμερη περιοδεία του κ Κούπερ αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μένουν στα λόγια αλλά συνεχίζουν να επενδύουν μεθοδικά στην σχέση τους με Ελλάδα και Κύπρο. Είναι σαφές μάλιστα ότι έχουν επιλέξει ποιοι είναι οι σοβαροί και αξιόπιστοι συνομιλητές και ποιοι είναι αυτοί που μονίμως υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών με την επίσκεψη του κ Κούπερ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι εδώ και παρακολουθεί όσα γίνονται και σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητη η ακραία επιθετική στάση της Τουρκίας.

Οι χθεσινές πολύ σκληρές ανακοινώσεις του Στειτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσαν ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση και γι αυτό σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν ζήτησε και μίλησε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ τον κ Ο Μπράιν στο οποίο μετέφερε τις γνωστές θέσεις του αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν άκουσε αυτά ακριβώς που ήθελε να ακούσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ Ομπράιν ήταν στην γραμμή του στέιτ Ντιπάρτμεντ και του είπε ότι πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους οι προκλήσεις και να γίνουν προσπάθειες για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, μόνο έτσι του είπε, μέσω του διαλόγου, λύνονται τα προβλήματα και όχι με την επίδειξη ισχύος».

Τέλος, από το Πεντάγωνο σε ανταπόκρισή του ο Γιώργος Σιδέρης, επισημαίνει πως: «Μετά τις σκληρές ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον, στο Ελληνικό υπουργείο Άμυνας πριν λίγες ώρες είχαμε δυο σημαντικές συναντήσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με τον βοηθός- υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, Κλάρκ Κούπερ, ο οποίος ήρθε εδώ στο Επιτελείο μαζί με τον Τζέφρυ Πάϊατ.
Ο Αμερικανός Αξιωματούχος εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί και την βάση της Σούδας και στη συνέχεια την Κύπρο. Στο πρόγραμμα του κ. Κούπερ δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, μετά τη Λευκωσία. Επόμενοι σταθμοί είναι η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Το Oruc Reis έχει κινηθεί σήμερα από την μέση γραμμή της navtex και νότια- νοτιοδυτικά, περίπου στα 55 ναυτικά μίλια.
Οι ταχύτητες με τις οποίες πλέει μάλιστα δείχνουν ότι βρίσκεται σε προπαρασκευαστικές ενέργειες πόντισης καλωδίων.
Εκείνο που μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές είναι ότι ερευνητική δραστηριότητα δεν υπάρχει.

Την ίδια στιγμή λίγο πιο ανατολικά στην Κύπρο, σε μια μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης οι μεγάλοι παίκτες της περιοχής μετέβησαν στη Λάρνακα και έλαβαν μέρος.
Κύπρος, Ελλάδα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Αίγυπτος και Ιταλία ενώνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και μάλιστα αυτή τη φορά στα σενάρια της άσκησης σύμφωνα με πληροφορίες προστέθηκαν ορισμένα που είχαν να κάνουν με ναυτικό ατύχημα σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Λένα Αργύρη,Γιώργος Συριόπουλος, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης αποκλείστηκε λόγω… μοιχείας!
Επόμενο άρθροΠλάνο για την επιστροφή φιλάθλων από την 6η αγωνιστική!