Αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι το ζήτημα καταδεικνύει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις διεθνείς συμφωνίες και το διαθρησκειακό διάλογο και ζήτησε στο επόμενο συμβούλιο κορυφής να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.

Όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών, η Ένωση πρέπει να αντιδρά συλλογικά και αποφασιστικά, με σαφείς όρους, σχολίασε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο ράδιο – Παραπολιτικά: «Αν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη της στη Δύση και συνεχίσει σε αυτό το δρόμο τον μονομερή τότε μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει μέσα στο εύρος των επιλογών που της δίνει ο νόμος, το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο γιατί η ΕΕ δρα πάντοτε σύμφωνα με το νόμο».

Την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και τις απειλές εξέφρασε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική του συνομιλία κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.

«Αν δεν υπάρξει τώρα- με Γερμανική Προεδρία- αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ για να τεθούν όρια στην Τουρκία και να ξανακαθίσει στο τραπέζι όπως το 2016, με τη σαφή απειλή σημαντικών κυρώσεων, οι εξελίξεις θα είναι έκρυθμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όλη την περιοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Σύνοδος και το Ταμείο 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός για το Ταμείο ανάκαμψης, ώστε να ξεπεραστεί η πρωτοφανής κρίση που έφερε μαζί της η πανδημία του κορονοϊού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν το πράσινο φως για το Ταμείο, με τη μερίδα του λέοντος να δίνεται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων.

Είναι μία ξεχωριστή Σύνοδος, η πρώτη δια ζώσης από την κρίση του κορονοϊού. Είναι η στιγμή της αλήθειας και του οράματος για την Ευρώπη, τόνισε ο Ε. Μακρόν.

Στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου βρίσκεται και η Άγκελα Μέρκελ, που είχε προτείνει μαζί με το Γάλλο Πρόεδρο για πρώτη φορά τη δημιουργία του μηχανισμού βοήθειας για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για μία φιλόδοξη απάντηση στην κρίση και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην φτάσουμε σε συμφωνία».

Το σχέδιο συναντά την έντονη αντίδραση των φειδωλών της Ευρώπης, που τάσσονται μεν υπέρ του Ταμείου, αλλά ζητούν τα χρήματα να δίνονται υπό τη μορφή δανείων και με αυστηρούς όρους για μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα ποσοστιαίας χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία της Ευρώπης για να βγουν οι χώρες από την ύφεση και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο «ΟΚ» της Περιφέρειας για τη Ριζούπολη και η σύσκεψη με την ΕΛ.ΑΣ.
Επόμενο άρθροΟλυμπιακός: «Φώτα Ελπίδας: Από τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά στον Κόσμο», η «ερυθρόλευκη» γιορτή για τη φιέστα του τίτλου