Σύσκεψη υπό το Νίκο Δένδια και τη Λίνα Μενδώνη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, προκειμένου να συντονιστούν οι περαιτέρω ενέργειες της Αθήνας για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν για τη μετατροπή της Αγ.Σοφίας σε τζαμί.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά αφού πρόκειται για μνημείο με οικουμενική αξία. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού, παρουσία της Ελληνίδας αντιπροσώπου στην UNESCO.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι σκοπός είναι να προστατευθεί η Αγία Σοφία, «αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία» και να δημιουργηθεί «μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου».

«Καταλήξαμε με την κυρία Υπουργό στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος. Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Είμαστε άνθρωποι, όχι άψυχες μηχανές…»
Επόμενο άρθρο«Αμάλ»: Γιατί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτόξευσαν αποστολή στον Άρη