O καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Επικοινωνία για την προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων, τα τεστ στον Προμαχώνα, τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε μέχρι το εμβόλιο, τα πανηγύρια και την σημασία τήρησης των κανόνων απόστασης.

Ο κ. Σύψας εξήγησε επίσης το γιατί τα κρούσματα μπορεί να είναι αυξημένα, ωστόσο πρόκειται είτε για ασυμπτωματικούς ασθενείς είτε για ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία.

Απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση, με εξαίρεση τα βόρεια σύνορα

«Πολύ σύντομα στον Προμαχώνα, μόλις το επιτρέψουν τα τεχνικά ζητήματα, θα γίνεται καθολικός έλεγχος των εισερχομένων, γιατί τα βόρεια σύνορά μας είναι μία πηγή κρουσμάτων. Αυτό πιστεύω ότι θα τακτοποιηθεί άμεσα.

»Όσον αφορά στην επιδημία, έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα: το πρώτο είναι τα βόρεια σύνορά μας, όπου η επιδημία βράζει και έχουμε εισροή κρουσμάτων, Σέρβους και άλλους τουρίστες, οι οποίοι έχουν μπει στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ο αεροπορικός τουρισμός, ο οποίος είναι απόλυτα ελεγχόμενος, και το τρίτο είναι η ντόπια επιδημία, δηλαδή τα κρούσματα που είναι σποραδικά στην κοινότητα, αυτήν την στιγμή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, εκτός από τα βόρεια σύνορά μας, η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

»Αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, γι’ αυτό και ήρθε αυτή η ταξιδιωτική οδηγία για τη Σερβία, η οποία ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, όπως αντιλαμβάνομαι.
Όμως ναι μεν εμείς περιορίζουμε την είσοδο τουριστών από τα βόρεια σύνορά μας, όμως ταυτόχρονα Έλληνες πολίτες μπαινοβγαίνουν από τα βόρεια σύνορά μας, είτε για ταξίδια αναψυχής, είτε για ψώνια ή ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό θα πρέπει να το σταματήσουν, τουλάχιστον μέχρι να μπει σε ύφεση η επιδημία, γιατί είναι επικίνδυνο.

»Το εγχείρημα να μπορέσουμε να ελέγξουμε 1 εκατομμύριο τουρίστες που θα μπουν στη χώρα είναι κολοσσιαίο, επικό θα έλεγα. Θα υπάρξουν και αστοχίες, ακόμα και από τους υγειονομικούς, είναι αναμενόμενες σε καθεστώς πίεσης και γρήγορων αποφάσεων, όμως διορθώνονται».

Να τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες των αποστάσεων

«Ο στόχος με τα τεστ είναι να έχουμε την απάντηση μέσα σε 24 ώρες και αυτό γίνεται στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Πάντως, μπορεί το τεστ να αργήσει ή να έχουμε την απάντηση σε μία ή δύο μέρες, είτε να είναι αρνητικό, επειδή ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός. Αυτό μας θυμίζει σε όλους ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούμε τους κανόνες των αποστάσεων, γιατί οι τουρίστες που εισέρχονται στην χώρα, ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, ακόμα κι αν έχουν αρνητικό τεστ κατά την είσοδό τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Άρα, κατά την τουριστική περίοδο, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους Έλληνες πολίτες να τηρούν τους κανόνες των αποστάσεων με θρησκευτική ευλάβεια».

Κίνδυνος απαγόρευσης των πανηγυριών

«Εάν δούμε τους τρέχοντες δείκτες αναπαραγωγής του ιού, το λεγόμενο R, είναι ιδιαίτερα χαμηλά, παραμένει κάτω από το μισό. Άρα έχουμε μια σχετική ασφάλεια. Βέβαια, ο δείκτης αυτός αποτυπώνει την κατάσταση πριν από δέκα ημέρες, που όμως είχαν ήδη ανοίξει τα σύνορα. Δεν έχουμε όμως μόνο το πρόβλημα του τουρισμού, αλλά και μερικών γεγονότων που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού, όπως τα πανηγύρια. Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλη ανησυχία μέχρι το τέλος του μηνός να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επιδημιολογικές καμπύλες στην Ελλάδα.

»Σε σχέση με την σκέψη να απαγορευθούν τα πανηγύρια, έχουμε κάνει πολύ πιο σκληρά πράγματα. Έχουμε μείνει στα σπίτια μας φυλακισμένοι για δύο μήνες. Όλα μπορούμε να τα κάνουμε, απλώς χρειάζεται λίγη κοινή λογική. Δηλαδή και σε ένα πανηγύρι, μπορεί μια παρέα που κάθεται σε ένα τραπέζι – και τώρα έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι- οι οποίοι είναι όλοι μαζί, να σηκωθούν να χορέψουν. Όλα γίνονται, δεν χρειάζεται να σηκωθούν 1000 άτομα πάνω στην πίστα, αυτό είναι παράλογο. Αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, δυστυχώς θα αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει μέτρα, πράγμα το οποίο θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, γιατί ξέρετε ότι τα πανηγύρια παίζουν ρόλο και στις τοπικές οικονομίες αλλά κυρίως υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι ζουν από αυτήν την δουλειά, και πολλές οικογένειες».

Άρση μέτρων περιορισμού για τη διευκόλυνση του κόσμου

«Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες. Όσον αφορά στην άρση του περιορισμού των έξι ατόμων ανά τραπέζι, διευκολύνουμε τον κόσμο, έτσι ώστε να συμπεριφέρεται σωστά σε γάμους, σε πανηγύρια και σε λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις.

»Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα και τη χρήση μάσκας, πρέπει να την φορούν οι υπάλληλοι οι οποίοι ζουν μέσα στα καταστήματα, αλλά είναι μόνο προαιρετική για τους ανθρώπους που κινούνται στους ελεύθερους χώρους των εμπορικών κέντρων. Σε κάθε περίπτωση όμως, συστήνουμε στους πολίτες εάν πιστεύουν ότι πρέπει να παραβιάσουν τον κανόνα των δύο μέτρων, δηλαδή να μπουν σε ένα κατάστημα, σε ένα λεωφορείο ή σε έναν χώρο όπου έχει πολύ κόσμο, να φοράνε τη μάσκα, σαν συμπληρωματικό μέτρο».

Προτεραιότητα η δημόσια υγεία – Πιθανό νέο κλείσιμο συνόρων

«Η δημόσια υγεία πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το να κλείνουμε σύνορα με άλλες χώρες έχει επίδραση στον τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες. Εάν όμως το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες για ορισμένες χώρες – παρακολουθούμε στενά την κατάσταση της επιδημίας σε χώρες προέλευσης των τουριστών – δεν θα διστάσει η πολιτεία να κλείσει τα σύνορα και με άλλες χώρες».

Ενδεχόμενο εγκεκριμένο εμβόλιο εντός του 2020

«Η ομάδα της Οξφόρδης και ακόμη μία ομάδα έχουν εμβόλια τα οποία είναι στις λεγόμενες κλινικές μελέτες φάσεως 3. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως το φθινόπωρο να έχουμε αποτελέσματα. Εφόσον αυτά είναι ενθαρρυντικά, δηλαδή το εμβόλιο είναι και αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές, τότε θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες. Εάν όλα αυτά πάνε καλά, όντως ενδεχομένως μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουμε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο. Βέβαια, από εκεί και πέρα ακολουθεί ο ακόμα πιο δύσκολος στόχος, ο οποίος είναι να παραχθούν μερικά δισεκατομμύρια δόσεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα, μόνο και μόνο για να παραχθούν μερικά δισεκατομμύρια γυάλινα μπουκαλάκια, για να μπουν τα εμβόλια, θέλουν μερικούς μήνες. Άρα, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολος στόχος είναι να έχουμε στα φαρμακεία της γειτονιάς μας τα εμβόλια διαθέσιμα».

Γιατί τα περισσότερα νέα κρούσματα δεν χρήζουν νοσηλείας

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων τα οποία ανιχνεύουμε, και ιδίως τα εισαγόμενα, αφορά νέους ανθρώπους, γιατί είναι αυτοί που κάνουν τουρισμό. Επειδή έχουμε νέους ανθρώπους, είναι και ασυμπτωματικοί σε μεγάλο ποσοστό και δεν χρήζουν νοσηλείας, γιατί έχουν ήπιο νόσημα. Άρα λοιπόν, ναι μεν έχουμε αυξημένα κρούσματα, αλλά έχουμε περιορισμένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και έχουμε και λίγους διασωληνωμένους ασθενείς, και μερικές μέρες δεν έχουμε και κανέναν θάνατο. Αυτή νομίζω ότι είναι η εξήγηση και όχι ότι ο ιός έγινε λιγότερο επιθετικός ή πιο ήπιος».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΎποπτο περιστατικό για κορωνοϊό , 40χρονη Σέρβα στο Νοσοκομείο του Βόλου
Επόμενο άρθροΔιακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών, τη Δευτέρα.