Βρεθήκαμε στο Βόλο, πόλη με μεγάλη αθλητική ιστορία και δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Συναντηθήκαμε με το Σωτήρη Γκανάτσιο, δικηγόρο αλλά και γενικό γραμματέα των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού Βόλου, συγγραφέα και πρόεδρο του Μουσείου Λιμναίων Πολιτισμού Κάρλας. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ποδόσφαιρο και τον κοινωνικό του αντίκτυπο στην πόλη. Πάντα με μία μερική καταγραφή, γιατί έχει τέτοιο πλούτο που δεν χωράει μόνο σε μία συνέντευξη.

-Πότε άρχισε το ποδόσφαιρο στην πόλη;

-Ξεκίνησε το 1909, ο Βόλος σαν λιμάνι είχε την ευκαιρία να υποδέχεται πληρώματα από εγγλέζικα καράβια και να δίνονται οι πρώτοι αγώνες. Το πρώτο γήπεδο στο Βόλο ήταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται στην παραλία της πόλης το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα συχνά η μπάλα να καταλήγει στη θάλασσα.

τότε γήπεδο σήμερα πάρκο
και όμως κάποτε ήταν γήπεδο

-Ποιες ήταν οι πρώτες ομάδες στο ποδόσφαιρο της περιοχής;

-Ήταν ο Πηλέας, η Νίκη Βόλου το 1924, ο Ολυμπιακός Βόλου, το 1937 ο Τοξότης το 1929 , ο Γ.Σ. Αλμυρού το 1929, ο Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου το 1926, ο Μαγνησιακός, ο Εθνικός Βόλου το 1945, η ΑΕΚ Βόλου και ο ΠΑΟΚ Βόλου (είχε παίξει στο Βόλο και φιλικό με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και είχε χάσει με 1-5). ΑΕΚ και ΠΑΟΚ Βόλου, συγχωνεύτηκαν σε ΠΑΕΚ. Το 1952 ιδρύθηκε και ο Σαρακηνός Βόλου.

Η Νίκη Βόλου είχε ιδρύσει και θυγατρική ομάδα τον Ολυμπιακό Νίκης, που δεν είχε σχέση με τον Ολυμπιακό Βόλου.

18-Μαιου-1933-Αθλητικος-Τύπος

Γενικά θα λέγαμε ότι προπολεμικά υπήρχε ένα αθλητικό πανηγύρι, ένας ποδοσφαιρικός οργασμός. Το 1925 έπαιζε ποδόσφαιρο στον Όμιλο Εκδρομέων Βόλου, ο αργότερα γνωστός μεγάλος ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

-Πόσο επηρέασε η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων την αθλητική δραστηριότητα;

-Πάρα πολύ, στο Βόλο ήρθαν τρία καράβια με πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης και η βασική ομάδα που εξέφραζε το προσφυγικό στοιχείο ήταν η Νίκη Βόλου, που ξεκίνησε με το όνομα “Προσφυγική”. Όμως οι πρόσφυγες έφεραν άλλη μία θεαματική αλλαγή. Πριν τη Μικρασιατική καταστροφή όσοι έπαιζαν ποδόσφαιρο στο Βόλο, φορούσαν στη διάρκεια του αγώνα καπελάκια, σαν τα σημερινά τζόκεϊ, με αποτέλεσμα να μην γίνονται κεφαλιές. Οι πρόσφυγες αγωνίζονταν “ασκεπείς”, πηδούσαν για κεφαλιές, καθιερώθηκε αυτό και έγινε πιο θεαματικό το ποδόσφαιρο και ήταν πιο κοντά στο ποδόσφαιρο όπως παίζεται στις μέρες μας.

-Ο Ολυμπιακός Βόλου εξέφραζε κυρίως τους “γηγενείς”;

Βόλος-11-6-1928-Αθλητική-Εβδομάς

-Ναι αρχικά στον Ολυμπιακό συγχωνεύτηκε ο Κένταυρος και αργότερα ο Εθνικός. Μάλιστα από τους καλούς παίκτες του Εθνικού που από την παρουσία του στον Ολυμπιακό Βόλου έγινε γνωστός με αποτέλεσμα να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό Πειραιά ήταν ο Μποτίνος. Ο σημερινός Κένταυρος Βόλου είναι μία διαφορετική και νέα ομάδα που πήρε το όνομα της παλιάς που μπήκε στον Ολυμπιακό Βόλου. Για ένα διάστημα ο Ολυμπιακός είχε το όνομα Εθνικός – Ολυμπιακός Βόλου. Να σημειώσουμε ότι το 1929 ιδρύθηκε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας και όλες οι τότε ομάδες του Βόλου ήταν ιδρυτικά μέλη, ενώ γίνονταν πανθεσσαλικό πρωτάθλημα που ξεκινούσε με παρέλαση των ομάδων με τις σημαίες τους και τον όρκο του ποδοσφαιριστή, που τον εκφώνησε την πρώτη φορά ο Παντελής Μαγουλάς.

Βόλος 2-8-1928 Αθλητική Εβδομάς

-Πότε ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο;

-Στα τσικό του Ολυμπιακού Βόλου το 1971, και ακολούθως στο εφηβικό, η ομάδα τότε ήταν στην Α’ Εθνική και παίζαμε πριν τον αγώνα με την εφηβική του εκάστοτε αντιπάλου. Μετά στην πρώτη ομάδα το 1977, ήταν εποχές που στο γήπεδο γινόταν κοσμοσυρροή, ενώ αργότερα έπαιξα και στον Τοξότη Βόλου.

-Σήμερα τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο του Βόλου;

-Σήμερα η δημιουργία της ομάδας του ΝΠΣ Βόλος πάνω σε καταστατικό άλλης ομάδας από την Πιερία και οι επενδύσεις στην ομάδα αυτή, την έφεραν να παίζει στη Superleague, όμως πιστεύω ότι η ιστορία δεν χάνεται και δεν θα υπερκεράσει στις προτιμήσεις της τοπικής κοινωνίας ομάδες που πολιτισμικά κρατούσαν την ιστορία του ποδοσφαίρου και είχαν διαμορφώσει χαρακτήρα, όπως η Νίκη και ο Ολυμπιακός. Αυτά βέβαια αν θα συμβούν έτσι, θα τα δείξει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Συνέντευξη: Nάσος Μπράτσος

Έρχεται στο ert.gr:

Kυριακή 1 Νοεμβρίου 2020: To ert.gr στο Μουσείο Μεταξουργείου του Βόλου (φωτορεπορτάζ)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020: Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Σ. Ποντίων 1928

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020: “Ο Γαληνός της Ικαρίας” – Το νέο βιβλίο της Φίλιας Ξυλά – Παττακού

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠ.Ε. Σερρών: 32 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού
Επόμενο άρθροΒόλος:Πάλι μυρωδιά καμένου πλαστικού