Για τα επόμενα βήματα στη σχολική κανονικότητα μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Διευκρίνισε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα ληφθεί μετά τις 20 – 25 Μαΐου, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώτη ημέρα λειτουργίας των γυμνασίων, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα θετική αποτίμηση.

Η κα. Ζαχαράκη σημείωσε ότι την θετική αποτίμηση αποδεικνύουν οι αριθμοί προσέλευσης των μαθητών γυμνασίου, με υψηλά ποσοστά σε όλη την Ελλάδα.

«Τα παιδιά επέστρεψαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και με διάθεση να ξανασυνδεθούν με το σχολικό περιβάλλον, αλλά και με διάθεση να τηρήσουν τους νέους κανόνες υγιεινής σε αυτή τη νέα πραγματικότητα μέσα στο σχολείο» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, τόνισε ότι αφού αποτιμηθούν από τους ειδικούς τα δεδομένα, «ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει από τις 20-25 Μαΐου και μετά, προς το τέλος του μήνα, για την πορεία των Δημοτικών».

Οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί, είπε η Σοφία Ζαχαράκη, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να την στηρίξει, πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβεβαίωσε ότι «κάθε απόφαση θα είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε παιδαγωγικά στο υπουργείο και με την λήψη όλων των μέτρων και την αποστολή όλων των απαραίτητων οδηγιών, με γλώσσα κατάλληλη για τα μικρότερα παιδιά».

Ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται σενάριο διάκρισης μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων παιδιών και πως η απόφαση θα αφορά το σύνολο των τάξεων του Δημοτικού.

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην προετοιμασία για το νέο σχολικό έτος. «Επειδή ο νους μας και η προσοχή είναι στην ομαλή μετάβαση στην επόμενη τάξη, ήδη έχουν σταλεί οδηγίες με τις προτεραιότητες σε κάθε μάθημα», υπογράμμισε η κα. Ζαχαράκη.

«Παράλληλα με τη δέσμευση να ξεκινήσει η χρονιά νωρίτερα είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς για να καλύψουμε ενότητες, κενά και ελλείψεις των μαθητών» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι με αυτό συνάδει η εγκύκλιος που έστειλε για να κρατήσουν τα βιβλία τους μικρά και μεγάλα παιδιά.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε γυμνάσιο στο Παγκράτι

Συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι τη Δευτέρα. Συζήτησε με μαθητές και καθηγητές, και άκουσε τους προβληματισμούς τους για τα θέματα που έχουν ανακύψει, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Η επιστροφή μαθητών στις σχολικές αίθουσες

Η μεγάλη προσέλευση και φυσικά τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στη σημερινή πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία. Οι μαθητές γυμνασίου και πρώτης και δευτέρας λυκείου γύρισαν στις αίθουσες σε μία νέα πραγματικότητα, που είχε μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα θρανία και αντισηπτικά στις έδρες. Οι μαθητές, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, έκαναν μάθημα σε φυσική αίθουσα μετά από 70 μέρες.

Η προσέλευση των μικρότερων μαθητών ήταν αισθητά μεγαλύτερη συγκριτικά με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, η αποχή των μαθητών Γυμνασίου κυμάνθηκε κάτω από το 10%, ενώ στις πρώτες τάξεις του Λυκείου δεν ξεπέρασε το 15%.

Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί με λιγότερα θρανία, ο ανώτατος αριθμός εντός τάξης δεν ξεπερνά τα 15 άτομα, ενώ τα διαλείμματα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες για κάθε υποτμήμα. Η νέα σχολική καθημερινότητα επιβάλλει συχνό πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις.

Η απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο, δεν εφαρμόστηκε στην πρεμιέρα από τα περισσότερα δημόσια σχολεία, κυρίως λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις δεν θα διεξαχθούν, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου.

Η χρήση καμερών μέσα στις σχολικές αίθουσες και το νομοσχέδιο για αλλαγές στην εκπαίδευση που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να προκαλούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τροπολογία για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολυβά, Δημήτρης Γκάτσιος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο της καραντίνας
Επόμενο άρθροΖητά αποζημίωση για τη στήριξη καλλιτεχνών