Αρχίζουν αύριο, Δευτέρα, τα έργα κατασκευής των κλειστών δομών για τους μετανάστες και όπως δήλωσε -σε τηλεοπτική του συνέντευξη- ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το προσφυγικό. Οι τρεις αποφάσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά τη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο υπεγράφησαν από τον Νότη Μηταράκη, ενώ αναρτήθηκε η απόφαση για την περίφραξη των νέων κέντρων στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του τόνισε ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ξανάρθει το Καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει μια τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, ο κ. Πέτσας τους κάλεσε να μην πάνε, υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων των νησιών και όλης της χώρας, να γίνουν οι κλειστές δομές. «Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε «να κλείσουν και οι ανοιχτές». Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη; Δεν είναι απλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί, ότι εμείς θα κάνουμε τις κλειστές και θα κλείσουμε τις ανοιχτές δομές. Πιστεύουν ότι θα μείνουν και οι ανοιχτές. Τους λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου που θα τους ανοίξει το δρόμο προς τα Δυτικά. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου όπως έχει απαντήσει ο κ. Μηταράκης θα περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά -συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπολοίπων διαδικασιών- θα διαρκεί περίπου δύο μήνες».

Σε συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν του επεσήμανε ότι «δεν γίνεται τα πέντε ακριτικά νησιά μας να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης» και πως «αυτό πρέπει να αλλάξει». Ο κ. Μηταράκης σημειώνει πως πρέπει να διευρυνθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, «που δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά».

Για τις κλειστές δομές, αναφέρει ότι με τη λειτουργία τους θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ, αλλά και θα καταργηθεί η χρήση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά των νησιών, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.
Διαβεβαιώνει ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους έξι μήνες και υπογραμμίζει πως «δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα». Όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλήγμα στη Ρεάλ με τον Αζάρ
Επόμενο άρθροΜία ανάσα από την κορυφή η Λάτσιο, νίκησε 3-2 εκτός έδρας την Τζένοα