« Γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, ήρθα πιο κοντά στα προβλήματά τους.» δηλώνει η καρδιολόγος κα Σοφία Τερζή αποτιμώντας την εμπειρία που έζησε ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Κώστα Κατσιμίγα. Λόγω της δουλειάς της , όπως λέει, έχει επαφή με τον κόσμο. Την προεκλογική περίοδο όμως είδε το κοινωνικό κομμάτι κι αυτό την συνεπήρε.

« Πηγαίνοντας μέχρι πάνω, στον Βόρειο Έβρο είδα έρημα χωριά και ανθρώπους ηλικιωμένους να μας αγκαλιάζουν και να μας υποδέχονται σαν δικούς τους ανθρώπους, να θέλουν να ανοίξουν την καρδιά τους, να μας πουν τα προβλήματά τους και φεύγοντας από εκεί να νιώθεις ότι τους αφήνεις μόνους, αβοήθητους, χωρίς ιατρική περίθαλψη , χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους, μια απομόνωση.» δηλώνει η κα Τερζή μιλώντας για χωριά χωρίς πολύ νέο κόσμο. «Οι πιο πολλοί μετανάστευσαν» σημειώνει και περιγράφει το σκηνικό με χωράφια ακαλλιέργητα. «Γενικά μια ερήμωση του τόπου, του Βορείου Έβρου κι αυτό μου έφερε θλίψη και ξύπνησε μέσα μου την διάθεση να μπορέσω κι εγώ να βοηθήσω αυτόν τον τόπο και να κάνω ό,τι μπορώ σαν μονάδα, σαν Σοφία για το καλύτερο.»

Η καρδιολόγος κα Σοφία Τερζή μιλά για την εμπειρία που έζησε ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Κώστα Κατσιμίγα.

Προς το παρόν, όπως λέει, δεν θα ασχοληθεί κάπου αλλού στον στίβο της πολιτικής. « Μένει η εμπειρία αυτή, που ήταν πολύ ουσιαστική γιατί την έζησα με πολύ αγωνιστική διάθεση και πάθος» σημειώνει και προσθέτει με καμάρι « Όλες οι ψήφοι που πήρα ήταν κομματικοί γιατί δεν υπήρχε από πίσω μου κανένας κομματικός μηχανισμός. ‘Ήμουν μόνη μου με μια ομάδα ανθρώπων που γίναμε φίλοι στην πορεία. Ήμασταν όχι μονάδα, ομάδα. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί δεθήκαμε σαν άτομα και προσπαθούμε τώρα, όπου μπορεί ο καθένας, από οποιαδήποτε μεριά να βοηθήσει τον συνάνθρωπο. Και μετά από τόσα χρόνια στην Ιατρική , γιατί η Ιατρική είναι πολύ καθοριστική σαν δουλειά, έχω την ανάγκη πιο πολύ να προσφέρω στον κόσμο από από όπου μπορώ να προσφέρω στην βελτίωση της καθημερινότητάς του , στην διάθεσή του, στην ψυχολογία του, να βλέπει τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα.»

Μιλώντας η κα Τερζή για την συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά σχολιάζει η κοινωνία μας ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενη «Έχει περισσότερη βαρύτητα ο λόγος του άνδρα γιατί έχει περισσότερα χρόνια και περισσότερο χρόνο που ασχολείται με την πολιτική, είναι πιο αναμεμειγμένοι στα πράγματα οι άνδρες. Ενώ η γυναίκα από τη Φύση της έχει κι άλλα πράγματα να κάνει, να μεγαλώσει τα παιδιά , στην ουσία αυτό το βάρος πέφτει πάνω στην γυναίκα, όπως το να ασχοληθεί με την δουλειά, τον εαυτό της, τον άνδρας της, τα παιδιά της, την κοινωνικότητά της. Έχει περισσότερο φόρτο και ίσως από την φύση της έχει άλλο αξιακό σύστημα η γυναίκα. Την ενδιαφέρει πιο πολύ η οικογένειά της , από εκεί πιο πολύ αυτό –επιβεβαιώνεται, ενώ ο άνδρας έχει πιο πολύ την ανάγκη επιβεβαίωσης από την κοινωνία γι αυτό και ασχολείται με την πολιτική κυρίως.»

Η κα Τερζή ήταν και στο παρελθόν υποψήφια με τον Σταμάτη Μαρούδα στο δήμο Κομοτηνής μια εμπειρία που δεν την έχει ξεχάσει, αντιθέτως όπως λέει « ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία» σημειώνοντας ότι η ενασχόληση της με τα κοινά εξαρτάται πάντα από τον επικεφαλής «Αν ξέρω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι αξιόλογος και με εμπνέει σαν Σοφία, θα τον ακολουθήσω.» Μην παραλείποντας να τονίσει ότι «πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε και να κάνουμε κάτι, με έναν ισχυρό επικεφαλής, να ακολουθήσουμε σαν ομάδα για να κάνουμε κάτι καλύτερο.»
Φώτο: Η κα Σοφία Τερζή ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚομοτηνή: Είδη πρώτης ανάγκης σε 3.500 οικογένειες της Ροδόπης
Επόμενο άρθροΙκανοποιημένος ο Ζόραν Ζάεφ από τα συμπεράσματα της Ε.Ε.