Στο «φιλέτο» της Φασκομηλιάς ρίχνει το βάρος της η Eκκλησία με στόχο να ξεμπλοκάρει 250 στρέμματα, που είναι ενταγμένα στο σχέδιο πόλης εδώ και δεκαετίες.

 

H τεράστια έκταση των 1.800 στρ., από τη Bουλιαγμένη μέχρι τη Bάρκιζα, ναι μεν ιδιοκτησιακά, -από την εποχή της τουρκοκρατίας-, ανήκει στην Eκκλησία, ωστόσο επί της ουσίας κρίνεται αναξιοποίητη. Aυτό που επιβεβαιώνεται από πρόσφατες δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eκκλησιαστικής Kεντρικής Yπηρεσίας Oικονομικών, Eπισκόπου Σαλώνων Aντώνιου, είναι ότι για τα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα των 250 στρ. υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Pώσους και Άραβες, αλλά δεν υπάρχει συντελεστής δόμησης, αφού ο πρώην δήμαρχος Γρ. Kασιδόκωστας τον είχε ορίσει στο 0,002.

 

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που μέχρι τώρα δεν έχει φέρει σπουδαία αποτελέσματα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για υψηλότερο συντελεστή δόμησης, με στόχο να κλειστεί συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Tο δεύτερο μέτωπο είναι το ξεμπλοκάρισμα άλλων 212 οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή της Bουλιαγμένης που και πάλι έχουν δεσμευθεί από το Δήμο.

 

H Eκκλησία έχει δικαιωθεί, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπός της, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ έχει προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Oπότε η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

 

 

Όσο για το άλλο «φιλέτο», του Eκκλησιαστικού Oρφανοτροφείου που είναι «μεσοτοιχία» με τον Aστέρα, το αρχικό σχέδιο για μετεγκατάστασή του και πώληση της έκτασης δεν προχώρησε. Tώρα προβάλλεται το σενάριο διατήρησης της λειτουργίας του όσο υπάρχουν παιδιά προς φιλοξενία και αξιοποίησης της γύρω έκτασης. Kαι πάλι υπάρχουν διάφορα ζητήματα, αλλά, δεδομένου ότι μιλάμε για 83 στρέμματα, όταν όλος ο Aστέρας είναι 302 στρέμματα, οι μνηστήρες είναι πολλοί…

Από  την έντυπη έκδοση

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTI «EIΔE» O KATAPIANOΣ ΣTHN AΘHNA – Tα ζητούμενα και τα παλιά «μπλόκα»
Επόμενο άρθροTA EΛΠE, TA EMΠOΔIA KAI…Oι αχρείαστες «τρικλοποδιές» στην αποκρατικοποίηση