Η πολυσυζητημένη «πανεπιστημιακή αστυνομία» είναι πια παρελθόν και έχει… ξεχασθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη σε ένα ακόμη από τα εκατοντάδες δελτία Τύπου με δηλώσεις προβολής του έργου του και «αυτοδιαφήμισής» του ανήγγειλε χθες ότι 600 νέοι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. θα ενισχύσουν από τις 20 Ιανουαρίου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής.

Μόνο που ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να αναφέρει ότι οι εν λόγω αστυνομικοί που ολοκληρώνουν σε λίγες ημέρες την εκπαίδευσή τους είχε προγραμματισθεί να πλαισιώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχουν σχεδόν… εξαϋλωθεί! Από την πρώτη σειρά των 400 ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών των ΟΠΠΙ που είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους προ μερικών μηνών, μόνο μερικές δεκάδες από αυτούς ασχολούνται με την αραιή εποπτεία εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων και ως εκεί.

Και η δεύτερη τωρινή «φουρνιά» των 600 ειδικών φρουρών, που επίσης προορίζονταν για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στέλνονται πλέον σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα, κυρίως της Δυτικής Αττικής (όπως το Ιλιον, το Ζεφύρι, τον Ασπρόπυργο κ.λπ.) χωρίς πια να λέγεται ούτε λέξη για προστασία των ΑΕΙ.

Μάλιστα οι εν λόγω ειδικοί φρουροί που θα ενταχθούν στα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν εκπαίδευση στη χρήση όπλων και άλλες ελλείψεις, επειδή ακριβώς στόχος τους ήταν βάσει νόμου οι περιπολίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκαλώντας ερωτήματα για τον τρόπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επαρκώς στο έργο της αστυνόμευσης.

Η εγκληματικότητα

Χθες λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε «δίνουμε καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με σχέδιο αλλά και συνεχή ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας. Από τις 20 Ιανουαρίου 600 νέοι Ειδικοί Φρουροί αστυνομικοί θα κατευθυνθούν στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποκλειστική αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές.

»Η κατανομή τους θα γίνει με βάση τα κενά των οργανικών θέσεων και πού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αυτό αφορά και γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και τις γειτονιές στα δυτικά προάστια και ειδικά στις περιοχές που κάνουμε συχνά ειδικές επιχειρήσεις: Ζεφύρι, Λιόσια, Μενίδι κ.λπ., και σε νέες δυναμικές περιοχές του Λεκανοπεδίου που έχουν πολύ αστικό πληθυσμό και μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης. Η αστυνομία ενισχύεται παντού με την παρουσία τους για να γίνει πράξη η ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2022 ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Οπως είχε σημειώσει «έχουμε ως προτεραιότητά μας την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών και υλοποιούμε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση γύρω από αυτό. Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σας βεβαιώ ότι ποτέ δεν θα διστάσω να αξιοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία αν χρειάζεται να παρέμβει μέσα στα πανεπιστήμια για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕυρωζώνη: Απέφυγε την ύφεση παρά την ενεργειακή κρίση
Επόμενο άρθροΠόσα εισιτήρια έκοψε ο ΝΠΣ Βόλος στους αγώνες με Παναθηνα’ι’κό-ΑΕΚ-Ολυμπιακό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο