Οι εταιρίες υπηρεσιών μεταφοράς με μίσθωση οχημάτων (ride-hailing) Uber και Cabify πρόκειται να αναστείλουν τις υπηρεσίες του στη Βαρκελώνη ως απάντηση στην επιβολή περιορισμών από την τοπική κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας τους στην πόλη.

 

Η καταλανική κυβέρνηση έκρινε ότι τα οχήματα που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες μπορούν να παραλαμβάνουν τους επιβάτες μόνο ύστερα από 15 λεπτά από τη στιγμή όπου έγινε η σχετική κράτηση.

 

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μαζικές διαμαρτυρίες από οδηγούς ταξί στη Βαρκελώνη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπονομεύονται οι δραστηριότητές τους και δεν υπάρχουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού.

 

Η Βαρκελώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και ένας από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα. Η αναστολή των υπηρεσιών ανακοινώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο Mobile World Congress, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

 

«Οι νέοι περιορισμοί που εγκρίθηκαν από την καταλανική κυβέρνηση δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε την UberX ενώ παράλληλα αξιολογούμε το μέλλον μας στη Βαρκελώνη», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber.

 

Η ισπανική Cabify, που έχει ένα εκατομμύριο χρήστες στη Βαρκελώνη, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι λυπάται που η πόλη «ενέδωσε στις απαιτήσεις του κλάδου των ταξί, πλήττοντας σοβαρά τα συμφέροντα των πολιτών».

 

Η Cabify ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις, που τέθηκαν σε εφαρμογή σήμερα έχουν ως συγκεκριμένο στόχο την «άμεση εκδίωξη της εφαρμογής Cabify» από τη Βαρκελώνη και την περιοχή της Καταλονίας.

 

Η Uber ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να δραστηριοποιηθεί μακροπρόθεσμα στις ισπανικές πόλεις και ότι ελπίζει να «συνεργαστεί με την καταλανική κυβέρνηση και το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα δίκαιο κανονισμό για όλους».

 

Η Uber άρχισε να προσφέρει την υπηρεσία UberX τον περασμένο Μάρτιο. Οι νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν υπό την πίεση των οδηγών ταξί, που πραγματοποίησαν απεργίες που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι στη Βαρκελώνη, ενώ οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται στη Μαδρίτη.

 

Οι οδηγοί στην ισπανική πρωτεύουσα κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα αποκλείοντας μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Μαδρίτης. Αλλά οι άδειες της Uber στην Ισπανία χορηγούνται από τις τοπικές αρχές και μέχρι στιγμής οι αρχές στη Μαδρίτη έχουν πει ότι δεν θα υιοθετήσουν τους ίδιους περιορισμούς όπως στη Βαρκελώνη.

 

Η Cabify και η Unauto VTC, μια ένωση μεταφορικών εταιριών στην Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι η απόφαση της Βαρκελώνης να υιοθετήσει νέες ρυθμίσεις θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 3.000 θέσεις εργασίας στην πόλη. Η Uber αρνήθηκε να πει πόσοι ακριβώς οδηγοί εργάζονται για εκείνη στη Βαρκελώνη.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Κατασκόπευε» επί πληρωμή 13χρονους εθελοντές
Επόμενο άρθροΠτώση για το Γενικό Δείκτη