Στις 10 Ιουλίου θα απονεμηθεί ο τίτλος στο Wimbledon και την επόμενη μέρα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην πρόσφατη ιστορία της ATP.

Ένα πείραμα που θα διαρκέσει μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2022, για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα και να καθοριστεί τι θα γίνει στο μέλλον. Ο λόγος γίνεται για το «coaching», οι οδηγίες που δίνουν οι προπονητές προς τους παίκτες στη διάρκεια ενός αγώνα, ένα αμφιλεγόμενο θέμα που έχει δημιουργήσει συζητήσεις εδώ και καιρό.

Κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν ρητά στο τένις, το οποίο παραμένει ένα απ’ τα πιο προσκολλημένα στην παράδοση σπορ στον πλανήτη.

Το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ προπονητή και παίκτη. Προσοχή όμως, δεν θα είναι «ελεύθεροι» όλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, η ATP αποφάσισε να «νομιμοποιήσει» το coaching, έστω και δοκιμαστικά μέχρι το τέλος της σεζόν. Συγκεκριμένα, από την 11η Ιουλίου οι προπονητές θα μπορούν να δίνουν οδηγίες στους παίκτες τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί.

  1. Θα πρέπει να κάθονται στις θέσεις των προπονητών.
  2. Δεν θα πρέπει να διακόπτεται ο αγώνας ή να ενοχλείται ο αντίπαλος.
  3. Το coaching θα γίνεται μόνο όταν ο παίκτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τον προπονητή.
  4. Δεν θα επιτρέπονται τα νοήματα.
  5. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο λίγες λέξεις ή φράσεις.
  6. Οι προπονητές δεν θα επιτρέπεται να μιλούν στους παίκτες όταν εκείνοι φεύγουν για οποιοδήποτε λόγο από τον αγωνιστικό χώρο.
  7. Αν δεν τηρούνται τα παραπάνω, τότε θα επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα.

Μάλιστα, για το coaching από τον πατέρα και προπονητή του Απόστολο έχει κριθεί και τιμωρηθεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς, καθώς πολύ αντίπαλοί του όπως ο Ζβέρεφ, ο Μεντβέντεφ, ο Φονίνι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαιτητές τιμώρησαν τον Έλληνα πρωταθλητή.

Επιπλέον, με μια ανοιχτή επιστολή προ ετών προς την κοινότητα και τα αρμόδια όργανα του τένις ο φημισμένος προπονητής Πατρίκ Μουράτογλου, ο οποίος, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το άθλημα θα έπρεπε να κάνει ένα βήμα μπροστά επιτρέποντας στους προπονητές να δίνουν οδηγίες/συμβουλές προς τους παίκτες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Άλλωστε, με αφορμή μια κίνηση του Μουράτογλου απ’ την εξέδρα, είχε τιμωρηθεί για coaching η Σερένα Γουίλιαμς σε έναν επεισοδιακό τελικό του US Open το 2018. Αυτή η απόφαση έκανε έξαλλη τη θρυλική Αμερικανίδα τενίστρια, η οποία επιτέθηκε φραστικά στον διαιτητή τον οποίο αργότερα κατηγόρησε ακόμη και για σεξισμό!

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, με την ATP να έχει ήδη γνωστοποιήσει τους ακριβείς κανόνες αυτού του νέου κανόνα, ο οποίος θα εφαρμοστεί επίσης στο US Open (τελευταίο Grand Slam της χρονιάς) και στους τελικούς της ATP, στο Τορίνο. 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛογαριασμοί ρεύματος: Πότε τελειώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής
Επόμενο άρθροΕκλογές: Πώς φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα