Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ 3ου ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ. πραγματοποίησε τέσσερις διασώσεις από δύο περιστέρια ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Το πρώτο ήταν νεαρό σε ηλικία και το δεύτερο λίγο πιο μεγάλο.

«Το άγριο αυτό περιστέρι με το σταχτί χρώμα, φτιάχνει μια άτεχνη φωλιά από ξερόκλαδα, πετά με ταχύτητα 100 Km/h σε μεγάλα ύψη. Οι διατροφικές του συνήθειες συμπεριλαμβάνουν κυρίως σπόρους, φρούτα, καλαμπόκι, κάμπιες και σκουλήκια. Αποθηκεύει την τροφή του στον πρόλοβο του, ενώ πίνει νερό με τρόπο ασυνήθιστο για πουλιά. Βουτά το ράμφος του στο νερό και ρουφά σιγά σιγά χωρίς να σηκώσει το κεφάλι. Το θηλυκό γεννά δύο άσπρα, ή άλλου απαλού χρώματος αυγά, που επωάζουν και οι δύο γονείς. Οι νεοσσοί τρέφονται με “γάλα περιστεριού” δηλαδή με μια παχύρρευστη ουσία που βγαίνει από τον πρόλοβο των γονέων τους και που για να το πάρουν χώνουν το μαλακό ράμφος τους βαθιά μέσα στο γονεϊκό στόμα».

Ακόμα δυο περιστεράκια νεογέννητα όπου μας έφερε μια φιλόζωη κυρία που είχαν πέσει από την φωλιά τους. Η «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» μας είπε ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν είναι μαζί με τους γονείς τους. Οπότε τα βάλαμε σε κουτί για να τα προφυλάξουμε από τις γάτες της γειτονιάς και ξανά τοποθετήθηκαν στο σημείο που βρέθηκαν αρχικά για να τα βρούνε οι γονείς τους.

«Τα περιστέρια βρίσκονται σε τεράστιους αριθμούς σε κάθε γωνιά της πόλης ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να τα δουν από κοντά σε βρεφική ηλικία. Ο λόγος είναι τα σημεία που τα ενήλικα περιστέρια επιλέγουν να χτίσουν τις φωλιές τους. Πρόκειται φυσιολογικά για τοποθεσίες που είναι συνήθως κρυμμένες από ξένους και πιθανούς εισβολείς όπως εγκαταλελειμμένα κτίρια και στέγες σπιτιών. Επιπλέον τα ενήλικα περιστέρια φροντίζουν τα μικρά τους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 40 ημερών. Θα εκπλαγείτε πάντως με την εμφάνιση των μικρών περιστεριών η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει στα ενήλικα περιστέρια».

Οι διασώσεις πραγματοποιήθηκαν από την διασώστρια μας Λύτρα Μαρία της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής είναι μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί εθελοντικά και χωρίς καμία χρηματική ή υλική απολαβή.

Εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης. ΑΝΙΜΑ, Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ.

Με ιδιαίτερη φροντίδα (καθαρισμός – τροφή – νερό) τα πτηνά μέσα σε καινούργιες χαρτόκουτες την επόμενη μέρα διακομίστηκαν στην Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ Βόλου όπου και το παρέλαβε το κέντρο περίθαλψης «Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» έτσι ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κύριο Νίκο Κασσάνδρα καθώς και Άκη Καραθάνο (Παλαιοί Πρόσκοποι) καθώς και την φιλόζωη κυρία που βρήκαν τα πτηνά, τον υπεύθυνο της διανομής στο ΚΤΕΛ Κεφάλα Σπύρο και για άλλη μία φορά το ΚΤΕΛ Μαγνησίας για την δωρεάν μεταφορά τους.

Εάν βρείτε ένα άγριο πτηνό ή ζώο επικοινωνήστε μαζί μας (Υπεύθυνη Λύτρα Μαρία ΤΗΛ. 6947707417).

Προηγούμενο άρθροΝέοι κυκλικοί κόμβοι στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΕπίθεση με βιτριόλι – «Δεν είμαι δολοφόνος» – «Από ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση μου ήρθε η ιδέα» – Ολη η απολογία της Εφης