Πέραν της αναταραχής που προκαλεί στην πολιτική τάξη, το Brexit διαταράσσει επίσης τον ψυχισμό των υπηκόων της Αυτής Μεγαλειότητος: οι τέσσερις στους δέκα πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν πως νιώθουν οργή, αδυναμία, ή ανησυχία ενόψει της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

 

Το 43% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε ότι αισθάνθηκε ανίσχυρο, το 39% οργισμένο, το 38% ανήσυχο και το 17% υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία  σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.800 και πλέον προσώπων.

 

Κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (το 26%) διαβεβαίωσε αντιθέτως ότι δεν αισθάνεται πως το επηρεάζει η προσεχής αποχώρηση από την ΕΕ.

 

Πάντως, το Μπρέξιτ παρασάγγας απέχει από το να προκαλεί ενθουσιασμό: μόλις το 9% το βλέπει ως πηγή ελπίδας, το 3% ως αιτία χαράς, ενώ μόλις το 2% αισθάνεται ασφάλεια για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση.

 

«Προκύπτει καθαρά από την έρευνά μας ότι το πολιτικό περιβάλλον (…) έχει επίπτωση στην ευζωία εκατομμυρίων ανθρώπων», σχολίασε ο Μαρκ Ρόουλαντ, διευθυντής της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία.

 

Ωστόσο, «παρότι κάποια από τα αποτελέσματα είναι δυνητικά ανησυχητικά, υπάρχουν και κάποια καλά νέα: παρά την περιρρέουσα ανησυχία, η πλειονότητα του κόσμου μοιάζει να είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση και το ένα τέταρτο λέει ότι το Μπρέξιτ δεν το κάνει να αισθάνεται κάτι ιδιαίτερο».

 

Η μελέτη υποδεικνύει εξάλλου πως το Μπρέξιτ μπορεί να προκαλεί ακόμη και οικογενειακές διαφορές, για το 19% των ερωτηθέντων τουλάχιστον.

 

Από γεωγραφική σκοπιά, «όσο περισσότερο πλησιάζετε στο Λονδίνο», που είχε ταχθεί κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, τόσο περισσότερο «ανησυχεί ο κόσμος», τόνισε ακόμα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόουλαντ, «παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες του Μπρέξιτ θα είναι πιθανόν πιο αμβλυμένες στις μητροπολιτικές περιοχές».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑλλοπρόσαλλη η πολιτική της κυβέρνησης και στο Λιμενικό
Επόμενο άρθροΞεκινά η δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση»