Με μια φράση που, όπως ισχυρίζεται, είχε πει ο Γλαύκος Κληρίδης όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, απάντησε ο Ερσίν Τατάρ στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης

Στη γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» προχθές Σάββατο το απόγευμα αναφέρεται ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως ο Γλαύκος Κληρίδης είχε πει τότε προς τους Τουρκοκύπριους «Αν μπείτε στη Βουλή, θα σας βγάλουν έξω».

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης για να εξουδετερώσει την πρόταση για δύο, ίσα κυρίαρχα κράτη που κατέθεσε πρώτη φορά στη Γενεύη, «συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και κάθε μέσο». Ως τέτοια, αναφέρει, θεωρεί την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις εξουσίες της και στο Σύνταγμα του ’60.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο κ. Τατάρ, όταν κάθε μερικούς μήνες γίνει προσπάθεια για την έναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων βασισμένων σε γεγονότα και σε ίσα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μερών – όπως είπε – πετώντας μια δήλωση – «φούσκα» προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει μια εικόνα.

Από τη μια έκανε λόγο για δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία και τώρα μιλά για επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι με αυτά «ο κ. Αναστασιάδης έχει χάσει την αξιοπιστία του».

«Ανειλικρινής»

Αυτό, συνέχισε, εκφράζεται ανοιχτά και από τους πολιτικούς κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Με την τελευταία του δήλωση, που είναι ασυνεπής και αδύνατο να εφαρμοστεί, ο ελληνοκύπριος ηγέτης αποκαλύπτει για άλλη μια φορά πόσο ανειλικρινής είναι στο θέμα μιας συμφωνίας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε επίσης τη θέση του για την Ενωση και πώς αποκλείστηκαν οι Τουρκοκύπριοι από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη χρήση βίας.

Αναφερόμενος στις νομοθεσίες περί Εθνικής Φρουράς και Δήμων το 1963 και την προσπάθεια να αλλάξουν, στην οποία είχαν ενστάσεις οι τότε τουρκοκύπριοι βουλευτές, συναντήθηκαν με τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Γλαύκο Κληρίδη.

Ο κ. Κληρίδης, υποστήριξε ο κ. Τατάρ, τους είπε τότε ότι όσο δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της Βουλής – που κατά τον τουρκοκύπριο ηγέτη λήφθηκαν σε αντίθεση με το Σύνταγμα – δεν θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή. Εάν έμπαιναν, θα τους πετούσαν έξω, είπε ο κ. Κληρίδης στους τουρκοκύπριους τότε βουλευτές, σύμφωνα με τον κ. Τατάρ.

«Ψέμα των Ελληνοκυπρίων»

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι ψέμα της προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων αυτό που λένε στη διεθνή κοινότητα ότι τότε οι τουρκοκύπριοι βουλευτές είχαν εγκαταλείψει τη Βουλή.

«Η εποχή των κενών λέξεων και δηλώσεων που προορίζονται να φαίνονται χαριτωμένες τελείωσε στην Κύπρο. Είναι καιρός για δράση, για συμφιλίωση, συνεργασία και σταθερότητα. Ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να γυρίσουμε πίσω, αλλά να κάνουμε τα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες του νησιού, της περιοχής και του κόσμου μας για μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία» επέμεινε ο Ερσίν Τατάρ.

Ως τέτοια, θεωρεί πως είναι η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε στη Γενεύη. Για να μπορέσει να υπάρξει προετοιμασία των συνθηκών και να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη το ίσο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα του ’60, ανέφερε.

Σε περίπτωση που η ισότητα γίνει απτή όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, θα υπάρχουν οι συνθήκες στην Κύπρο για μια συμφωνία, πρόσθεσε.

«Ευχή μας, αντί ο Αναστασιάδης να ξοδεύει χρόνο σε τέτοιες ανούσιες δηλώσεις που απέχουν μακρά από την πραγματικότητα, ας σκεφτεί το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η φόρμουλα λύσης που θα βασίζεται στα δύο υφιστάμενα κράτη και τη θεσμική συνεργασία, στα οποία είχε αναφερθεί και ο ίδιος πιο παλιά» τόνισε.

Για την εθνική επέτειο της Τουρκίας

Στο μεταξύ, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της Τουρκίας γνωστή ως «Ημέρα της νίκης» που γιορτάζεται σήμερα και στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ποτέ δεν θα εγκαταλειφθεί το «κράτος» και η «κυριαρχία».

Χθεσινή ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ στο μήνυμά του σημειώνει πως ο τουρκοκυπριακός «λαός» εμπνεύστηκε από τη μεγάλη αυτή νίκη του Κεμάλ Ατατούρκ τότε, και αντλώντας δύναμη συνέχισε τον «εθνικό αγώνα, μη εγκαταλείποντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία, δεν δέχθηκε την αιχμαλωσία και πληρώνοντας βαρύ τίμημα δημιούργησε τη δική του πατρίδα και το δικό του κράτος. Σε αυτόν τον αγώνα η μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν πάντα δίπλα μας, αγκαλιασμένοι τα μεχμετζίκ και οι μουτζαχίτ, έπεσαν ήρωες αγκαλιασμένοι σε αυτά τα εδάφη».

Αν σήμερα ζούμε στη δική μας πατρίδα, κάτω από τη στέγη του δικού μας «κράτους», χωρίς φόβο, με το κεφάλι ψηλά και ελεύθεροι, το χρωστάμε στους μάρτυρές μας, πρόσθεσε.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης συσχέτισε τη νίκη των τουρκικών στρατευμάτων (έναντι των ελληνικών) στις 30 Αυγούστου 1922 με τη νίκη του 1571 – όπως είπε – που άνοιξε τις πύλες της Κύπρου για τους Τούρκους.

«Ως τουρκοκυπριακός λαός από το 1571 μέχρι σήμερα ζούμε σε αυτά τα εδάφη που γνωρίζουμε ως πατρίδα. Δεν είμαστε ‘μουσαφίρηδες’ (ΣΣ: φιλοξενούμενοι) όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εχουμε κάθε είδους δικαιώματα τουλάχιστον όσο και αυτοί. Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτά τα δικαιώματά μας, το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα πέσουμε κάτω από το ζυγό των ελληνοκυπρίων».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡώσος εμπειρογνώμονας – Γιατί ο Ερντογάν επιμένει στην απόκτηση επιπλέον συστημάτων S-400
Επόμενο άρθροΚοροναϊός – Ο Σεπτέμβριος έρχεται με πολλά ανοιχτά μέτωπα