Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβαντάκη ο οποίος μας είπε πως ο δήμος πράττει όσα μπορεί για τα αδέσποτα παρότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να κατασκευαστεί κάποιο καταφύγιο. «Ο μπόγιας είμαστε;» μας είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος που όπως και σε πολλούς άλλους δήμους το βάρος και η ευθύνη ενός τόσο σύνθετου θέματος έχει πέσει στις αιρετές διοικήσεις χωρίς τα ανάλογα εφόδια για την αντιμετώπιση του σε προσωπικό και πόρους.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων δεν έμεινε άπραγη του γεγονότος στη Τριφυλία και έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση τονίζοντας:

«Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του Αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των Δήμων που ασκεί Διοίκηση, τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει, ότι με το νέο νόμο μεταφέρεται στους Δήμους μια ευθύνη κι αρμοδιότητα, η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, αφού η πλειοψηφία των Δήμων, δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου.

Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο πρόσφατο Συνέδριό της πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε ζητήσει την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη
διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση.

Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει –καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των Δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚόρινθος – Πότε ξεκινά η συγκομιδή ελαιόκαρπου μετά του ψεκασμούς δακοκτονίας
Επόμενο άρθροΗ Μπάρμπαρα Στρέιζαντ χρηματοδοτεί έρευνες για κοινωνικές προκλήσεις