Τα βέλη  των κομμάτων της αντιπολίτευσης  συγκεντρώνει η κυβέρνηση για της πλημμύρες στην Εύβοια.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είπε συνειδητά ψέματα με σκοπό να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγωδία που εξελίχθηκε», αναφέρει για τις πλημμύρες στην Εύβοια,  ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης  σε γραπτή δήλωση του, μετά τις δηλώσεις του κ. Κ. Λαγουβάρδου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, καθώς και του κ. Θ. Κολυδά, διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου στην ΕΜΥ».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και των δύο διευθυντών, σημειώνει ο κ. Ραγκούσης,  επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση είχε λάβει επίσημα κι έγκαιρα όλη την απαιτούμενη μετεωρολογική πληροφόρηση και πρόβλεψη για τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου στην Εύβοια, που οδήγησε στον άδικο θάνατο των συμπολιτών μας.

Ο κ Ραγκούσης  υπογράμμισε  ως «και σωστή μετεωρολογική πρόβλεψη είχαν λάβει και το 112 έπρεπε να είχαν ενεργοποιήσει. Και δεν έπραξαν όσα όφειλαν και για να δικαιολογηθούν κατέφυγαν σε χυδαία κι ανεπίτρεπτα ψέματα».

Για ανικανότητα και ολιγωρία κατηγορεί κυβέρνηση και πολιτική προστασία, με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής. «Θρηνούμε ήδη θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των ανθρώπων τους και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας», υποστηρίζει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, ισχυρισμό που στηρίζει στα εξής επιχειρήματα: «Ενώ γνώριζαν, ήδη, από την Παρασκευή ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει ή και να απομακρύνει τους κατοίκους.

Το «112» ως αριθμός άμεσης ανάγκης δεν λειτούργησε ακόμη μια φορά. Και οι αρμόδιοι προκαλούν με γελοίες δικαιολογίες».

«Ο σημερινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχε. Δυστυχώς, οι αναλυτικές προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης, δεν εισακούστηκαν. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του ζήτησε για την Εύβοια, κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού -λήψη άμεσων μέτρων απεγκλωβισμού- κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Επιπλέον, αναδεικνύει, την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνει ότι «για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Εύβοια βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών που στοιχίζουν μάλιστα σε ανθρώπινες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Εύβοιας που εδώ και χρόνια φωνάζουν για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Σημειώνει μάλιστα  είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Όπως αναφέρει  το ΚΚΕ, «οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η Ελληνική Λύση εκφράζει την συμπαράσταση της στους κατοίκους της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων.

Το κόμμα  εκφράζει την οργή του, για ένα άθλιο κράτος που εκτός από την ανικανότητα να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες, υποθάλπει και τον δόλο ισχυρών συμφερόντων.

Στα καμένα της Εύβοιας φύτρωσαν ανεμογεννήτριες, αντί να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αναδάσωσης, με αποτέλεσμα τις φονικές πλημμύρες προσθέτει η Ελληνική Λύση .

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ ελεύθερη πτώση της λίρας και η στρατηγική έντασης του Ερντογάν
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες της