Για το θέμα του φράχτη στον Έβρο, την ανησυχία για νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας, τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, μίλησαν στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1 και στους Φάνη Παπαθανασίου, Νικόλ Λειβαδάρη, το βράδυ της Τρίτης, οι Αλέξανδρος Μαλλιάς, Μακάριος Λαζαρίδης, Δημήτρης Βίτσας, Ηλίας Λεοντάρης.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών τους:

Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή:
«Δεν έχει μεταβληθεί τίποτα στη πολιτική της Τουρκίας. Η αντεπίθεση της θα γίνει σε τρία μέτωπα. Θα επαναπροωθήσει αμάχους προς τον Έβρο, μετανάστες προς τα νησιά και, το πιο κρίσιμο, θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
«Η Τουρκία προσπάθησε τον Μάρτιο να ακυρώσει τον φράχτη και τα ελληνικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή η καλύτερη απάντηση είναι η επιτάχυνση κατασκευής του φράκτη και η ολοκλήρωσή του. Οι Τούρκοι πολύ συχνά κάνουν ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας με στόχο να σύρουν τη χώρα μας σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς τους όρους. Τώρα προσπαθούν να κλονίσουν την εθνική ομοψυχία της χώρας, το αρραγές μέτωπο που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο από την υβριδική επίθεση στον Έβρο».

Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής ΝΔ:
«Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται. Η Τουρκία βρίσκεται σε εκνευρισμό λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει την ήττα στον Έβρο.
«Θα ενισχύσουμε τον φράχτη στις Καστανιές και θα χτίσουμε νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών.
«Δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο στον Έβρο. Η ενημέρωση από τους κκ Δένδια, Παναγιωτόπουλο είναι υποδειγματική. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μνημείο προσβολής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή, όπως συμβαίνει συχνά στο παρελθόν και για να μειωθεί το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης έντασης.

Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας:
«Είναι σαφέστατο ότι οι Ένοπλες δυνάμεις μας αποτελούν εγγύηση για την περιφρούρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν μπορούμε μεταξύ μας να αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό και την αφοσίωση του άλλου. Εμείς αντιδράσαμε γιατί στο ζήτημα που υπήρξε – αν πούμε ότι δεν υπάρχει πλέον – η Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση και με την ίδια λογική ενημέρωσε ανακριβώς και την κοινωνία, σαν να μην έγινε απολύτως τίποτα.
«Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, σίγουρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα δεχθεί γκριζάρισμα του Έβρου. Οταν λέω ανακρίβειες δεν εννοώ ούτε κατάληψη, ούτε εισβολή. Εννοώ είσοδο σε ελληνικό έδαφος που έγινε και είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά αυτό το ζήτημα τώρα δεν υπάρχει.
«Αυτά που λένε οι κκ Ακάρ και Τσαβούσογλου είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».

Ηλίας Λεοντάρης, στρατηγός ε.α
«Πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην κατασκευή του φράχτη, Ο, τι γίνεται, γίνεται επί ελληνικού εδάφους και δεν χρειάζεται να έχουμε καμιά έγκριση. Όσα ακούσαμε τις τελευταίες μέρες πρέπει να φιλτράρονται καλύτερα από ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
«Η συνοριακή γραμμή παραμένει στην παλιά κοίτη του ποταμού. Είναι ακραίο να λέμε ότι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν σε ελληνικό έδαφος. Κανείς στην Τουρκία δεν θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Απλά κατάφερε να «χτυπήσει» με τη ρητορική της την κοινή γνώμη της Ελλάδας που αποτελεί το κέντρο βάρους της προσπάθειας της και επί πλέον δημιούργησε μια κόντρα μεταξύ των κομμάτων».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροH άσκηση υψηλής έντασης σχετίζεται με την πολύ πρώιμη απώλεια εγκυμοσύνης
Επόμενο άρθροΣ. Σέρμπος : Θα έχουμε ένα δεύτερο εξάμηνο ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ελληνική εξωτερική μας πολιτική(audio)