Το κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, μιλώντας για σύννεφα καταιγίδας τα οποία όλο και πληθαίνουν.

 

Ο ·αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Ντέιβιντ Λίπτον, στο τραπεζικό συνέδριο του Bloomber στηλίτευσε το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα αρκετοί δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς ώστε να θωρακίσουν την οικονομία τους.

 

«Όπως και πολλοί από εσάς βλέπω σύννεφα καταιγίδας να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι η δουλειά που έγινε προ κρίσεως για την αποτροπή της είναι ανεπαρκής» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης ότι τα προβλήματα ενδέχεται να αφήσουν τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής υπό πίεση και να τους οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα ύδατα.

 

«Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα καταλήξουν να αναζητούν ολοένα και περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να είναι αβέβαιη, οφείλουμε να ανησυχούμε» τόνισε ο κ. Λίπτον, ενώ πρόσθεσε πως τα περιθώρια ελιγμών και για αρκετές κυβερνήσεις είναι πολύ πιο στενά από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

 

Καταλήγοντας, ο Λίπτον επεσήμανε για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει από το εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο και την κόντρα ΗΠΑ – Κίνας. Προειδοποίησε δε πως εάν ενεργοποιηθούν όλοι οι δασμοί για τους οποίους έχουν απειλήσει οι δύο πλευρές, μπορούν να χαθούν έως και 0,75 μονάδες από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο20 εκατ. για ριζικό εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων
Επόμενο άρθροΟι τράπεζες αντιμέτωπες με τις τεχνολογικές προκλήσεις