Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 21:28

Ζήση Ψάλλας

Αλλά επιστήμονες φαίνεται να πιστεύουν ότι το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία όχι μόνο διότι μειώνει το στρες και την κατάθλιψη αλλά κι επειδή τονώνει το μικροβίωμα μέσω των κοινωνικών φιλιών.

Ο Αμερικανός γιατρός Steven Gundry, πρώην καρδιοχειρουργός και συγγραφέας του βιβλίου “Aging Paradox” πιστεύει ότι η μακροζωία, οφείλεται, εν μέρει στα κοινωνικά φιλιά. 

Ο Gundry λέει ότι η προσωπική μας υγεία εξαρτάται στενά από την υγεία των φίλων μας και ότι αυτό οφείλεται στο ότι μοιραζόμαστε κοινά βακτήρια. “Σκεφτείτε το”, λέει. “Με όσο περισσότερους ανθρώπους έρχεστε σε επαφή, τόσο περισσότερα βακτήρια μοιράζεστε, όπως και ο σκύλος που γλείφει το πρόσωπό σας και απλώνει τα βακτήριά του. Καθώς ταξιδεύω στη Γαλλία, την Ιταλία και την υπόλοιπη Μεσόγειο, όπου κατοικούν οι πιο μακροχρόνιοι άνθρωποι στη Γη, οι άντρες και οι γυναίκες φιλιούνται ως ένα είδος χαιρετισμού”, επισημαίνει ο Gundry.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν μαζί έχουν συχνά τα ίδια προβλήματα υγείας, όχι επειδή μοιράζονται κοινά γονίδια αλλά επειδή μοιράζονται το μικροβίωμα. Για παράδειγμα, αν κάνετε παρέα με παχύσαρκους, λέει ο Gundry, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είστε και εσείς. Δεν είναι απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι επιλέγουν φίλους που έχουν παρόμοιες συνήθειες τρόπου ζωής αλλά επειδή μοιράζονται το μικροβίωμα, και τα βακτήρια διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην επίδραση του βάρους τους. Εάν ένας σύζυγος γίνει παχύσαρκος, η πιθανότητα ο άλλος να γίνει παχύσαρκος αυξάνεται κατά 37%. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν παρατηρούνται στους άμεσους γείτονες. Και τα αδέλφια δεν γίνονται παχύσαρκα ταυτόχρονα επειδή μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά επειδή μοιράζονται τα ίδια βακτήρια, λέει ο Gundry.

Ο συγγραφέας λέει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το φιλί, αποτελεί μια δειγματοληψία για το βακτηριακό μας μείγμα ώστε να διαπιστώσουμε αν είναι συμβατό με το δικό μας. Αν είναι συμβατό, το μικροβίωμά μας θα μας δώσει το μήνυμα ότι υπάρχει “ταίριασμα” με την τόνωση της παραγωγής ορμονών που μας σπρώχνουν να το κάνουμε και πάλι. 

Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα παθιασμένο φιλί και μόνο, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά έως και ενός δισεκατομμυρίου βακτηρίων από το ένα στόμα στο άλλο ένα άλλο. Αλλά μόλις το πάρτι τελειώσει, οι μικροοργανισμοί και στους δύο συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν ένα είδος γιγαντιαίας σάρωσης για να αποκατασταθεί πλήρως αυτό που υπήρχε πριν. Περιστασιακά, μερικά παθογόνα μικρόβια κολλάνε γι’ αυτό και μπορεί κάποιος να αποκτήσει έρπη ή κάτι άλλο. 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 21:28

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆνετα η εθνική 19-7 τη Γεωργία
Επόμενο άρθροΓιατί «παγώνει» ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό