Μπαράζ επενδυτικών ανοιγμάτων της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Σε ένα είδους επενδυτικού κρεσέντο έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες ο ενεργειακός όμιλος Motor Oil, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, προχωρώντας σε μία σειρά στρατηγικών επενδυτικών κινήσεων.

 

Μάλιστα το στίγμα των κινήσεων της εταιρείας έχει δώσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζανετάκης, ενώ την μετεξέλιξη του ομίλου αποφάσισε και η τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων κατά την οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση του εταιρικού σκοπού του ομίλου.

 

IBG: Στα των επενδύσεων, σήμερα επισφραγίστηκε η επιστροφή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μέσω της Ireon Investments Ltd (πρώην MOTOR OIL (CYPRUS) LIMITED και θυγατρική της Motor Oil), εξαγόρασε το 97,08% των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με το ποσό όπως λένε οι πληροφορίες να ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. (Διαβάστε επίσης: Επίσημα στον όμιλο Βαρδινογιάννη η IBG)

 

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Το απόγευμα της Τρίτης ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε την απόκτηση, μέσω της θυγατρικής της SEILLA ENTERPRISES LIMITED, την απόκτηση του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha έναντι 21 εκατ. ευρώ, μετά από συμφωνία με την κυπριακή εταιρεία ALPHA MEDIA GROUP LIMITED, την κυπριακή εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED, την κυπριακή εταιρεία SIXOMEN LIMITED και τον Δημήτρη Κοντομηνά. (Διαβάστε επίσης: Στη Seilla Enterprises το 50% του Alpha

 

Tallon: Με την εξαγορά της Tallon Commodities με έδρα το Λονδίνο καθώς και της TallonPTE LTD στη Σιγκαπούρη, επένδυση η οποία επισφραγίστηκε στη γενική συνέλευση της 24ης Οκτωβρίου, η Motor Oil επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο trading πετρελαιοειδών και άλλων ενεργειακών προϊόντων αλλά και στα logistics. Σημειώνεται ότι η Tallon είναι εταιρία εμπορίας commodities και παρέχει λύσεις διαχείρισης κινδύνων στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. (Διαβάστε επίσης: Motor Oil: Κλείδωσε η απόκτηση της Tallon

 

NRG: Από πολλούς η είσοδος του ομίλου της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον κλάδο του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν θέμα χρόνου. Η επαλήθευση ήρθε με την εξαγορά του 90% της εταιρίας προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος NRG του Aλ. Xανδρή τον περασμένο Ιούνιο. (Διαβάστε επίσης: Tο «μπάσιμο» του Bαρδή στην αγορά ρεύματος

 

Logistics: Ισχυρή παρουσία αποκτά και στον τομέα των logistics. Μετά την απόκτηση των αποθηκών της Revoil στην Καβάλα το 2017, έναντι 15 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Motor Oil αγόρασε έναντι 12,6 εκατ. ευρώ, όμορη με το διυλιστήριο, έκταση συνολικού εμβαδού 85.645 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται πλησίον των εγκαταστάσεων της Avin στους Αγίους Θεοδώρους ανήκε στη βιομηχανία λιπασμάτων ΣΟΥΛΦΟΥΡ ΕΛΛΑΣ και είχε περάσει λόγω χρεών στην Τράπεζα Πειραιώς όπου μετά από πλειστηριασμό πέρασε στην Motor Oil. Με την κίνηση αυτή διασφαλίζεται η επάρκεια χώρου για την πραγματοποίηση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών του διυλιστηρίου, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών διακίνησης των προϊόντων (logistics) και την πιθανότητα επέκτασής του.

 

ΟΣΕ: Τον περασμένο Μάιο ο ενεργειακός όμιλος προχώρησε σε μία ακόμη στρατηγική κίνηση. Ανακοίνωσε τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα Διυλιστήρια Κορίνθου και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Κορίνθου. Συγκεκριμένα υπεγράφη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του ΟΣΕ και της Motor Oil, με τη συμβολή του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου ένα χρόνο και εντάσσεται στη στρατηγική της ενίσχυσης των συνδυασμένων μεταφορών και της δημιουργίας συνθηκών εξυπηρέτησης των μεγάλων παραγωγικών μονάδων της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η γραμμή, το κόστος της οποίας θα αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ, θα είναι μήκους 10 χλμ. και θα συνδέει τα διυλιστήρια με τον Ισθμό της Κορίνθου και εν συνεχεία με τον βασικό σιδηροδρομικό άξονα. Η υποδομή θα εξυπηρετεί 6 αγωγούς 4 καυσίμων, καθώς και 2 οπτικών ινών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει σκουπίσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς
Επόμενο άρθροΣτα 2,53 δισ. τα κέρδη της General Motors