Λίγο μετά την περιπέτεια της Cosco στον Πειραιά και το σήριαλ με το master plan του ΟΛΠ, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, δύο σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ανοίγουν την «πόρτα» στους Κινέζους.

 

Το timing, έχει σημασία, καθώς οι συνέργειες που ανοίγουν η Καυκάς και Π. Πετρόπουλος με κινεζικές επιχειρήσεις, έρχονται σχεδόν παράλληλα με το «άνοιγμα» που επιχειρεί το Πεκίνο στην Ευρώπη (δέσμευση για ευνοϊκές συνθήκες στη δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών εταιριών στην Κίνα, συμφωνίες με Ιταλία- Γαλλία κ.α.). Και προφανώς, σηματοδοτούν την έναρξη νέων συνεργειών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιριών.

 

Η πρώτη, η οποία αφορά συνεργασία της Καυκάς με τη Huawei, έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πεκίνο. Γιατί η κορυφαία κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών, βρέθηκε, το τελευταίο δίμηνο, στο «στόχαστρο» ΗΠΑ και ΕΕ, κατηγορούμενη ότι λειτουργούσε ως «Δούρειος Ίππος» του Πεκίνου, πραγματοποιώντας κατασκοπεία.

 

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα, όπως και η Huawei, η οποία, πάντως, αποκλείστηκε -εκτός της ΗΠΑ και του Καναδά, όπου συνελήφθη η CFO και κόρη του ιδρυτή της εταιρίας- από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, από το γιγαντιαίο έργο της ανάπτυξης 5G. Σε αυτή την περίπτωση, η κορυφαία σε πωλήσεις ελληνική εταιρία στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού, ειδών τεχνολογίας κτιρίων και λύσεων διαχείρισης ενέργειας, Καυκάς, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Huawei, στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

 

Η κινεζική εταιρία είναι κορυφαία παγκοσμίως σε πωλήσεις μετατροπέων ισχύος και, μέσω του διανομέα της (SKE Αυστρίας), κάνει την Καυκάς, πλέον, τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της για την  Ελλάδα και την Κύπρο. Στη διάρκεια της παρουσίασης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη οι στρατηγικοί συνεργάτες της ΚΑΥΚΑΣ, SKE/Huawei και JinkoSolar – παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία  φωτοβολταϊκών πλαισίων – παρουσίασαν εξειδικευμένες λύσεις για μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ενεργειακές επενδύσεις. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, η ΚΑΥΚΑΣ θα προβεί στην άμεση διαθεσιμότητα μετατροπέων Huawei για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις πάρκων από τις κεντρικές αποθήκες της στον Ασπρόπυργο Αττικής.

 

 

Ο Πετρόπουλος

Σε ό,τι αφορά την Π. Πετρόπουλος, η οποία κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας, εγκαινίασε τη συνεργασία της με την κινεζική BYD. Η συνεργασία της Π. Πετρόπουλος με τον κινεζικό κολοσσό, μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στον πλανήτη, έχει αντικείμενο την αντιπροσώπευση των ηλεκτρικών της λεωφορείων στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρίες, σε κοινή εκδήλωση, στο Ζάππειο, παρουσίασαν το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD.

 

Εκεί, ο o διευθυντής Πωλήσεων Φορτηγών και Λεωφορείων της «Π. Πετρόπουλος», Πέτρος Πλακάκης, επιβεβαίωσε ότι η κινεζική εταιρία, την οποία πλέον αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η Π.Πετρόπουλος, θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς του Υπουργείου Μεταφορών και του ΟΑΣΑ για την προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει το επόμενο διάστημα το ΥΜΕΤ, αφορά 750 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυτός του ΟΑΣΑ, αφορά 92 λεωφορεία στην Αθήνα.

 

Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Η BYD, εκτός των λεωφορείων «βλέπει» μια καλή ευκαιρία να προωθήσει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία κατασκευάζει, στην Ελλάδα. Η Π. Πετρόπουλος ήδη εισάγει στη χώρα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (της Jaguar, η οποία ανήκει στην ινδική Tata) και, προφανώς το ενδιαφέρον για την επέκταση των δραστηριοτήτων σε έναν τομέα ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης, είναι κοινό και έντονο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕιδική αργία η Μ. Δευτέρα για τις τράπεζες
Επόμενο άρθροOι εταιρίες που ξεχώρισαν στα Corporate Affairs Awards