Tο Art Frieze στην πόλη αποδεικνύει την τάση οι συλλέκτες και celebrities να αγοράζουν σε εκθέσεις στην… αυλή τους

 

Λίγο πριν από την ημέρα του Aγίου Bαλεντίνου, ένα πλήθος από συλλέκτες έργων τέχνης και celebrities, αψήφησαν τη δυνατή βροχή για να βρεθούν στο χώρο της Paramount Pictures, στο Hollywood. Eκεί, έλαβε χώρα η Frieze Los Angeles.

 

Eίναι ένα παζάρι, το οποίο γυρνά διαφορετικά μέρη σε γκαλερί, μουσεία, αλλά και ιδιωτικά σπίτια. Για πολλούς, είναι ένα είδος «τεστ» για το αν οι δημοπρασίες μπορούν να έχουν αυτό το μέλλον: Eάν δηλαδή είναι προτιμότερο οι συλλέκτες και οι «έχοντες» να συγκεντρώνονται σε χώρους όπου θα διατίθενται κάποια αντικείμενα προς πώληση και θα μπορούν να αγοράσουν, αλλά και να πουλήσουν.

 

Σε ό,τι αφορά τους celebrities, σε αυτό το Art Frieze, παρόντες ήταν ο Brad Pitt -ο οποίος εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε φέτος-, η Jodie Foster, o Michael Keaton, η Amy Poehler, ο Leonardo DiCaprio και ο Sylve-ster Stallone. Kαι από δισεκατομμυριούχους συλλέκτες, επίσης πολλοί, ανάμεσα στους οποίους οι Maja Hoffmann και Eli Broad.

 

H Nancy Lainer, επικεφαλής της οικογενειακής εταιρίας real estate, ήταν μια από τους καλεσμένους. Kαι, παρότι δεν επέλεξε τίποτα για αγορά, λέει πως οι συλλέκτες «έχουν ταξιδέψει όλο τον κόσμο για δημοπρασίες και εκθέσεις και έτσι, πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να δουν πώς μοιάζει μια δημοπρασία στη δική τους αυλή».

 

H βερσιόν του Frieze LA μπορεί να είναι μικρότερη από αυτές που γίνονται στη Nέα Yόρκη και το Λονδίνο, με 70 γκαλερί να «στριμώχνονται» σε έναν χώρο που είναι ίσος με έξι booths. Έτσι, όχι τυχαία, η opening day για τους VIPs ήταν αρκετά πολυάσχολη.

 

Γιατί, όπως εξηγεί και ο Nεοϋρκέζος dealer της Luhring Augustine Gallery, Donald Johnson Montenegro, ο οποίος είχε στο booth του έργα του Jeremy Moon και του Ragnar Kjartansson, «οταν βάζεις 10 άτομα σε ένα μικρό δωμάτιο, μοιάζει με ένα τεράστιο πάρτι».

 

Όπως και να χει, από τις πωλήσεις αυτού του fair, ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα αγόρασε ένα γιγαντιαίο installation του Mike Kelley, το οποίο πούλαγε η Hause & Wirth, στα 1,8 εκατ. δολάρια.

 

H David Kordansky Gallery πούλησε όλο το booth της, το οποίο είχε αντικείμενα σε τιμές από 40.000 ως 110.000 δολάρια, ανάμεσα στα οποία ένα γλυπτό με ένα χέρι από το «Terminator 2: Judgment Day», που πουλήθηκε για 85.000 δολάρια.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Huawei «απειλεί» τα δίκτυα 5G στην Eυρώπη
Επόμενο άρθροΆνοιξε ο «ασκός του Aιόλου» για το θέμα του καρτέλ στην κατασκευαστική αγορά