Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα έχει στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επικοινωνία των δύο ανδρών γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες για τις 17 και 18 Ιουλίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ σε διαβουλεύσεις επί των σχεδίων

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία και η Αυστρία, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την πεποίθησή του ότι οι 27 χώρες – μέλη θα καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε πάντως χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ολλανδοί δεν είναι το ίδιο βέβαιοι, καθώς βρίσκουν κάποιες διαφορές αγεφύρωτες.

Η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, παρουσίασε τη σχετική ατζέντα της, στην κορυφή της οποίας είναι η προώθηση συμφωνίας των «27» για το νέο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που συνδέεται με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, να είναι στο τραπέζι. Το Βερολίνο καλείται όχι μόνο να διευκολύνει την διαδικασία προκειμένου τα νέα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά κυρίως να πείσει τους «frugal four» τους τέσσερις «ολιγαρκείς» της ΕΕ να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια των Βρυξελλών.

Πηγή ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτάση εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Μέχρι Δουκ. Πλακεντίας τα δρομολόγια του Μετρό
Επόμενο άρθροΠεπτίδιο των μιτοχονδρίων ρυθμίζει την υγεία και τη μακροζωία