Σε πολλές επιχειρήσεις διεθνώς η ευέλικτη εργασία -επακόλουθο της πανδημίας- τείνει να γίνει ο κανόνας, με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER) να παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα για όσους δουλεύουν από το σπίτι.

Όπως τονίστηκε, η τηλεργασία παγκοσμίως «γλίτωσε» από τους εργαζομένους κατά μέσο όρο 72 λεπτά καθημερινά το 2021 και το 2022. Αυτός ο χρόνος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εξοικονομήθηκε από την αποφυγή μετακίνησης προς και απο τη δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η εξ αποστάσεως εργασία είχε ως «κέρδος» κατά μέσο όρο 55 λεπτά την ημέρα, ανά εργαζόμενο. Την ίδια ώρα, η Κίνα ήταν η χώρα όπου οι άνθρωποι εξοικονόμησαν τον περισσότερο χρόνο από τις μετακινήσεις — 102 λεπτά κατά μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι «γλίτωσαν» κατά μέσο όρο 58 λεπτά από τον χρόνο που θα χρειάζονταν για να πάνε στον τόπο της εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NBER, το 40% των εργαζομένων χρησιμοποίησε τον χρόνο που εξοικονομήθηκε για να εργαστεί είτε στην κύρια είτε σε άλλη δευτερεύουσα εργασία, ενώ το 34% χρησιμοποίησε το χρονικό «κέρδος» για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ή της παρακολούθησης τηλεόρασης. Τέλος, το 11% του χρόνου αυτού πήγε στη φροντίδα, για παιδιά ή άλλους.

Οφέλη

Η αξία του εξοικονομημένου χρόνου μετακίνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, γράφουν οι συντάκτες της εργασίας, για τρεις λόγους:

  • Η εξ αποστάσεως εργασία εξοικονομεί χρήματα. (Όχι άλλες δαπάνες για καύσιμα ή εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως τρένα, λεωφορεία κ.λπ.)
  • Οι εργαζόμενοι αφιερώνουν επίσης λιγότερο χρόνο στην την προετοιμασία για να πάνε στην εργασία όταν εργάζονται από μακριά.
  • Η εργασία από το σπίτι δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τον χρόνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την τηλεργασία:

1. Λιγότερο άγχος για όσους εργάζονται εκτός γραφείου

2. Ποικιλία επιλογών: Μέσω της εργασίας από απόσταση μπορείς να ρυθμίσεις τις δυνάμεις και το πρόγραμμα, κερδίζοντας χρόνο για αυτά που θες να κάνεις.

3. Γλυτώνουμε χρόνο από την μετακίνηση προς και απο την δουλειά

4. Οι εξ’ αποστάσεως χώροι είναι καλύτεροι από το γραφείο

5. Η επιχείρηση γλυτώνει χώρο που υποχρησιμοποιείται

6. Η ευέλικτη εργασία δημιουργεί ευέλικτες επιχειρήσεις

7. Μείωση των πάγιων εξόδων

8. Οι εξ’ αποστάσεως εργαζόμενοι είναι καλύτερα δικτυωμένοι

9. Οι εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως δημιουργούν πιο ισχυρό δεσμό με τη δουλειά τους

10. Οι νέοι, ευέλικτοι χώροι εργασίας δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρώτο βήμα για τον τελικό η Νιουκάστλ, 1-0 τη Σάντερλαντ
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη για απάτη ο «Μάξιμος Σαράφης» της υπόθεσης Novartis