Πρόταση να ταξιδεύουν χωρίς βίζα οι Βρετανοί στην Ευρώπη, μετά το Brexit, πρόκειται να καταθέσει επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από το εάν το διαζύγιο του μπλοκ με τη Βρετανία πηγαίνει ομαλά ή αποβεί καταστροφικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Η απόφαση της επιτροπής πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το πλήρες κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα, κάτι που είναι επίσης πιθανό, καθώς άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ υποστήριξαν κινήσεις για χαλαρές απαιτήσεις θεώρησης για τη Βρετανία μετά το Brexit, υπό την προϋπόθεση ότι το Λονδίνο θα ανταποκριθεί.

 

Η κοινοβουλευτική πρόταση καλύπτει και ένα σενάριο στο οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να βάλει τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο και καταφέρει να περάσει τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ένα no-deal Brexit.

 

Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη της ένωσης.

 

Οι απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για την ΕΕ καλύπτουν μικρής διάρκειας ταξίδια έως και τριών μηνών και επί του παρόντος επωφελούνται από το σύστημα περίπου 60 χώρες στον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία και την Ουκρανία.

 

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις και τουρισμό και δεν παρέχει δικαίωμα εργασίας στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘετική η αύξηση του κατώτατου μισθού
Επόμενο άρθροΣτην κυκλοφορία η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη