Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 16:32

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία για τον θάνατο του διεθνούς μαιτρ Νίκου Σκαλκώτα.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, γιος του μεγάλου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, υπήρξε μέλος της εθνικής ανδρών από το 1967 έως το 1990, δίνοντας συνολικά 185 αγώνες, ενώ συμμετείχε σε 34 διεθνείς διοργανώσεις. Ήταν ο πρώτος Έλληνας σκακιστής που κατέκτησε πρώτη θέση σε διεθνές τουρνουά (Αλμπένα 1978).

Στη συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας αναφέρεται:

«Την απώλεια του διεθνούς μαιτρ Νίκου Σκαλκώτα θρηνεί από χθες το ελληνικό σκάκι. Ο Νίκος Σκαλκώτας, γιος του μεγάλου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, γεννήθηκε στην Αθήνα μια ημέρα μετά τον άδοξο θάνατο του πατέρα του. Με βαθιά γνώση της μουσικής και μεγάλο ταλέντο και ο ίδιος, δεν εξάσκησε ποτέ το μουσικό επάγγελμα.

Ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος, υπήρξε σπουδαίος σκακιστής και με την αγωνιστική παρουσία 60 σχεδόν χρόνων, πρόσθεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού σκακιού.

Έμαθε σκάκι σε ηλικία 9 ετών και από το 1962 αγωνιζόταν σε επίσημες διοργανώσεις. Ήταν ο πρώτος Έλληνας σκακιστής που πήρε πρώτη θέση σε διεθνές τουρνουά (Αλμπένα 1978).

Συμμετείχε πολλές φορές στους τελικούς του πρωταθλήματος Ελλάδας και αναδείχθηκε πρωταθλητής το 1982. Την ίδια χρονιά πήρε την πρώτη θέση στο 6ο Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις. Το 1985 έγινε Διεθνής Μαιτρ. Ήταν βασικό μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών από το 1967 έως το 1990, με την οποία έδωσε συνολικά 185 αγώνες και συμμετείχε σε 34 διεθνείς διοργανώσεις (Ολυμπιάδες, Κύπελλα Εθνών, Βαλκανιάδες και φιλικές συναντήσεις).

Θα τον θυμόμαστε για την πολύ μεγάλη προσφορά του στο σκάκι της χώρας μας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στον σύλλογο του, τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο».

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 16:32

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔολοφονία Μακρή: Ντοκουμέντο εν ψυχρώ εκτέλεσης κατά την απολογία του β’ κατηγορούμενου (video)
Επόμενο άρθρο«Ο Ιβάν που επέστρεψε είναι καλύτερος από αυτόν που είχε φύγει»