Την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, με το οποίο η παρούσα βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της. Αποτελεί προϊόν της διαπραγμάτευσής μας με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον συμφωνεί, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τη μη μείωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των θετικών μέτρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και ήταν σχεδιασμένο να γίνει, καθώς πλέον το επιτρέπει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χτες στην ΕΡΤ1 ότι «η κατάργηση του αφορολόγητου, της μείωσης του αφορολόγητου από 1-1-2020 κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει εμείς ως κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι συμφωνεί και δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να το αποδείξει… είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνω το έχουμε κερδίσει, έχει κατατεθεί στο stability programme που συζητήθηκε στο EWG από τον Γιώργο Χουλιαράκη, το γνωρίζουν οι εταίροι και είναι κάτι το οποίο προδιαγράφεται από την θετική πορεία της οικονομίας».

Η χρονική συγκυρία που επιλέγεται για την κατάθεση της ρύθμισης, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε, για μία ακόμα φορά, ότι είναι αμετανόητος, το δηκτικό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επισημαίνει η Πειραιώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει, στις 9 Μαΐου, τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία η κυβέρνηση είχε τότε αρνηθεί να την ψηφίσει.

Λέει η ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας αφού μετέτρεψε την Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου την οποία μόνος του ψήφισε. Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν».

H στάση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει επιμονή στις δίδυμες περικοπές συντάξεων-αφορολόγητου, σχολιάζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται στην παρούσα φάση να ψηφίζει καμία τροπολογία επισημαίνουν στελέχη της Πειραιώς και προσθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία μείωση στο αφορολόγητο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε στον Αντ1 ότι «εμείς είχαμε καταθέσει την τροπολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι μετά τις εκλογές θα πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση… Το εννοούσαμε… Εντάξει θα το ψηφίσουν μόνοι τους, δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία πολιτικού θεάτρου».

Στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε: «Είχε βουίξει ο τόπος σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι παρακαλούσατε να μην μας αφήσουν να ακυρώσουμε τα μέτρα της δίδυμης μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων… Οι δίδυμες περικοπές ήταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι απολύτως σαφές και τσακωθήκαμε και με τους Επιτρόπους».

Αιχμηρό σχόλιο και από τη Φώφη Γεννηματά, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής σε μία λιτή δήλωση να κάνει λόγο για έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό ενόψει των εκλογών: «Ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου, υπενθυμίζουν τη σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει τον Μάιο και επισημαίνουν πως θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ,το ΚΙΝΑΛ μοιράζονται το ίδιο σχέδιο και διαφέρουν στο πως θα ξεζουμίζουν το λαό. Με περισσότερους φόρους ή με περισσότερες περικοπές».

Πηγές του Περισσού επισημαίνουν πως και το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε καταθέσει, τον Μάιο, τροπολογία για αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα. Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει κανονικά στη διαδικασία και πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση: Α. Τσίπρας: Την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το αφορολόγητο -Αντιδράσεις (video)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤρ. Μυτακίδης: Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της (audio)
Επόμενο άρθροΒ. Μαυρίδης: Ο Κλεισθένης καθιστά μειοψηφία την πλειοψηφία στο δήμο Ορεστιάδας