Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η υπόθεση της ανάμιξης ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Την Τετάρτη στις 9 το πρωί θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής και θα αποφασιστεί η άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης.

Στο πόρισμα της η ΝΔ προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα και συγκεκριμένα:

Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)

Παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση (ΠΚ 259)

Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)

Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)

Δωροληψία υπαλλήλου (235)

Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)

Στο τέλος της συζήτησης θα αρχίσει η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για κάθε καταγγελλόμενη πράξη. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών δηλαδή με 151 ψήφους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει δικαίωμα να λάβει το λόγο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στα αδικήματα που του καταλογίζονται από το πόρισμα της προκαταρκτικής.

Για πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να διωχθούν όσοι δικαστές διερεύνησαν την υπόθεση Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπας.

«Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα να προαναγγέλλουν δίωξη καστών οι ελεγχόμενοι από αυτούς πολιτικοί και αυτή εντέλει να πραγματοποιείται προκειμένου οι ελεγχόμενοι να σταματήσουν να διώκονται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο DOCUMENTO.

Αμέσως μετά και ενδεχομένως και την ίδια ημέρα θα εκλεγεί το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα συνεχίσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει αν τελικά η υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης θα οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στο αρχείο. Θα απαρτίζεται από πέντε μέλη τρεις εκ των οποίων α είναι Αρεοπαγίτες και δύο Δικαστικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένας εκ τα ων αρεοπαγιτών ορίζεται ως ανακριτής και θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα επεκταθεί η δίωξη στα και φυσικά πρόσωπα.

Ο ανακριτής επιφορτίζεται επίσης με την διενέργεια της ανάκρισης από μηδενική βάση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧασισοφυτεία “μαμούθ” με 13.852 δενδρύλλια (video)
Επόμενο άρθροLive η τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ