Αστρονόμοι έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρούν τη δημιουργία 2 δακτυλίων σκόνης γύρω από ένα νεαρό αστέρι, το DM Tau, που βρίσκεται σε απόσταση 470 ετών φωτός από τη Γη. Οι παρατηρήσεις αυτές ενδεχομένως να δείχνουν μία διαδικασία όμοια με εκείνη που θεωρείται ότι εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και του δικού μας Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

Ιαπωνικοί αστρονόμοι ανέφεραν αυτό το μήνα τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τους τόπους σχηματισμού πλανητών γύρω από ένα νεαρό αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο μας. Πρόκειται για το αστέρι DM Tau, που βρίσκεται κοντά στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου.

 

Οι αστρονόμοι το παρατηρούσαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA στην έρημο Atacama της βόρειας Χιλής. Το DM Tau έχει περίπου τη μισή μάζα του ήλιου μας. Εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 3 έως 5 εκατομμυρίων ετών, σε αντίθεση με τα 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια του ήλιου. Οι αστρονόμοι  παρατηρούν την δημιουργία δύο δακτυλίων σκόνης γύρω από το αστέρι, σε αποστάσεις συγκρίσιμες με τη ζώνη αστεροειδών του ήλιου μας και την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα. Οι δακτύλιοι σε αυτές τις αποστάσεις υποδηλώνουν ότι βλέπουμε το σχηματισμό ενός πλανητικού συστήματος παρόμοιο με το δικό μας.

Η επιστημονική έκθεση Astrophysical Journal δημοσίευσε αυτά τα αποτελέσματα τον Νοέμβριο του 2018. Οι αστρονόμοι τα παρουσίασαν αυτό το μήνα στην ετήσια συνάντηση της Αστρονομικής Εταιρείας της Ιαπωνίας.

 

Οι αστρονόμοι εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρει το Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA), γεγονός που τους έχει οδηγήσει στη συναρπαστική ανακάλυψη πως γύρω από το αστέρι DM Tau υπάρχουν δύο δίσκοι, ο ένας εκ των οποίων εκτείνεται σε απόσταση 4 Αστρονομικών Μονάδων και ο άλλος σε απόσταση 20 Αστρονομικών Μονάδων.

 

Έτσι, ο ένας δίσκος θα μπορούσε να αποτελέσει το αρχέγονο υλικό από το οποίο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι πλανήτες πιο κοντά στο αστέρι, όπως συμβαίνει με τον Ερμή, τη Γη, την Αφροδίτη και τον Άρη στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ενώ ο δεύτερος δίσκος θα μπορούσε να δώσει τις πρώτες ύλες για τη δημιουργία πλανητών, όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας στη δική μας συμπαντική γειτονιά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 29 τρισ. δολάρια οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου
Επόμενο άρθροΣυγκροτείται επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των εμπορικών σημάτων