Η τουρκική προκλητικότητα συλλήβδην θα απασχολήσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ε.Ε. να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για να αποτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Με όλα τα διπλωματικά όπλα που έχει στην διάθεσή της η Αθήνα , μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στην ατζέντα του, βρίσκεται και η τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι θα ζητηθεί να ετοιμασθεί πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής.

«Η Ελλάδα έχει ένοπλες δυνάμεις και ισχυρές (…) Η Ευρώπη να το καταλάβει γρήγορα και να πάρει θέση για να αποτρέψει . Γιατί δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί (…) Δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς και το έχουμε διαμηνύσει σε Ε.Ε. και σε Τουρκία (…) Θα προστατέψουμε απολύτως την κυριαρχία μας. Έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ατζέντα των 27 ΥΠΕΞ οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν η εμπλοκή της Τουρκίας στην εμφύλια κρίση στη Λιβύη, το εμπάργκο όπλων προς την Αφρικανική χώρα και η Επιχείρηση «Irini» της Ευρώπης, μετά το πρόσφατο επεισόδιο με γαλλική φρεγάτα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που άναψε φωτιές και πυροδότησε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας και εντός του ΝΑΤΟ, με το Παρίσι να καταγγέλλει την Άγκυρα για αντι- συμμαχική συμπεριφορά.

Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και η νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, τονίζει ότι η Τουρκία έσπασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παρά τη συμφωνία του Βερολίνου στην οποία συναίνεσε και η Άγκυρα.

«Δεν είναι στην κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι επικίνδυνες. Η Τουρκία οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέρχεται προκλητικός, λέγοντας πως οι σεισμικές έρευνες που έχει κάνει η Άγκυρα είναι σε τουρκικές περιοχές, ξεχνώντας τις παραβιάσεις κυριαρχίας σε χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Κύπρου.

«Θέλησαν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας στη Μεσόγειο…Αλλά ακυρώσαμε αυτό το σχέδιο… Στέλνοντας δύο πλοία μας, ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στις δικές μας περιοχές» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα γίνει αποδεκτή η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός παράνομου μνημονίου. Με τίποτα, με καθαρή «κόκκινη γραμμή». Και δεύτερον οι σχέσεις της Τουρκίας περνούν μέσα από το φίλτρο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Επικριτική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε τις κυρώσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον το καλοκαίρι του 2019.

«Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, απαντά η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η Ελληνική Λύση κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της για άμεσες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποθέωση για τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό στο κατάμεστο «Παύλος Γιαννακόπουλος»
Επόμενο άρθροΘρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Ν. Δένδιας: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα (video)