Η «χείρα βοηθείας» εν μέσω Πολωνίας και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Europe Emerging Markets, όπως και η προσμονή αναβάθμισης από της Moody’s  (η οποία τελικά δεν ήρθε) αντανακλάστηκαν στην αγορά των Α/Κ με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό την Παρασκευή σημείωσε έντονη άνοδο 0,48% και διαμορφώθηκε στα 6,435 δις €. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης, κατά 30,812 εκατ. €, προήλθε εξ ολοκλήρου από αποδόσεις, καθώς τα μερίδια σημείωσαν υψηλή ημερήσια πτώση -0,12%, που αντιστοιχούν σε αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 4,029 εκατ. €.

 

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, κινούμενο περί του 0,50%. Οι 20 κατηγορίες των Α/Κ στο σύνολό τους έκλεισαν με κέρδη (πλην των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας που παρέμειναν αμετάβλητα). Την υψηλότερη μέση ενίσχυση καθαρών τιμών επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,34%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,32%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,04%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,69% και τα Μικτά Α/Κ (όπως και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης) με 0,67%.

 

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν αισθητή, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική συναλλακτική αξία εντός διαφόρων κατηγοριών. Στην επενδυτική διάθεση, όμως, κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,649 εκατ. €, στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,204 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,045 εκατ. € (λόγω του μεγέθους της κατηγορίας ή αρνητική μεταβολή μεριδίων άγγιξε τα επίπεδα του -9,95%), και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 942 χιλ. €.

 

Οι εισροές στα Ομολογιακά Α/.Κ Ελλάδας με 642 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 549 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 213 χιλ. €, απλώς μείωσαν το εύρος του τελικού πτωτικού ισοζυγίου.

 

Στα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού η 4η σε κατάταξη κατηγορία, τα Funds of Funds Μικτά, πλησίασε σε «απόσταση αναπνοής» την 3η, δηλ. τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Όλα δείχνουν ότι εντός της εβδομάδας η εν λόγω κατηγορία θα αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και φέρνει πιο κοντά το ΔΝΤ
Επόμενο άρθροΠρότυπα εργαστήρια σε 23 σχολεία με χορηγία των ΕΛΠΕ