Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου μια θεσμοθετημένη διοργάνωση πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια, συμπληρώνουν φέτος 37 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και διοργανώνονται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου 2019, συμβάλλοντας σταθερά στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, σε ένα χώρο απόλυτα κατάλληλο για θερινές εκδηλώσεις, στην καρδιά της πόλης μας.

Φέτος θα παρουσιαστούν συνολικά 5 επιλεγμένα έργα υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που θα μας συντροφεύουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες στο Θέατρο Κήπου. Την αυλαία των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου ανοίγει η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα» την Κυριακή 30 Ιουνίου.Όλες οι παρατάσεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ

Την ξεκαρδιστική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα» και τον ομώνυμο ρόλο να υποδύεται ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης παρουσιάζει στο Θέατρο Κήπου η «5η Εποχή» στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Το 1982 ο Μποστ έγραψε τη Μαρία Πενταγιώτισσα, ένα από πιο αστεία έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, ακολουθώντας τον προσφιλή του 15σύλλαβο. Η Μαρία Πενταγιώτισσα, πραγματικό πρόσωπο από τους Πενταγιούς Φωκίδας υπήρξε το αντικείμενο του πόθου για πολλούς επίδοξους εραστές που δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ δείχνει να ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες. Μέσω της ιστορίας της θρυλικής Μαρίας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς αμφιβάλλοντας για αυτούς.

Άφθονο γέλιο, μουσική που βασίζεται στην παράδοση και σκηνικά και κοστούμια που ανατρέχουν στον Τσαρούχη και στον Μόραλη φιλοδοξούν να χαρίσουν στο κοινό «ψυχαγωγία» με την πραγματική έννοια του όρου.

Ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, σκιτσογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος – δημιούργησε ένα μοναδικό έργο που τα έχει όλα: χιούμορ, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους.

  • Παραστάσεις: Κυριακή 30 Ιουνίου, Δευτέρα 1 Ιουλίου, Τρίτη 2 Ιουλίου, στις 21:30 

Ρένα

ΡΕΝΑ

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ σε διασκευή Στέλιου Χατζηαδαμίδη

Ένα έργο που μέσα από την ιστορία της Ρένας, μας ταξιδεύει στην ιστορία της Ελλάδας.Τα προσόντα που αναγκάστηκε να αποκτήσει η Ρένα η Σμυρνιά για να επιβιώσει και να αγαπήσει τη ζωή της είναι αυτά που έψαχνε στην πορεία της ιστορίας της και η χώρα ενώ σπάραζε, έπεφτε και ανασταινόταν μέσα από τα συντρίμμια της.

  • Παραστάσεις: Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 21:30

Άρης Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου

ΑΡΗΣ

Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους. Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαϊας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Ο Άρης βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1945 σταματάει η καρδιά του Πρωτοκαπετάνιου της Αντίστασης. Έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Το νεκρό σώμα του δε βρέθηκε ποτέ. Ούτε το κομμένο κεφάλι του, αυτό που εκτέθηκε σε δημόσια θέα από τους διώκτες του στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων.

  • Παραστάσεις: Δευτέρα 15 Ιουλίου, Τρίτη 16 Ιουλίου Ώρα: 21.30

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Η παράσταση «Αντιγόνη» της Ομάδας Σημείο Μηδέν, είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος, τον Μάιο του 2019. Για τις ανάγκες της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Αντιγόνη έχει ιδωθεί ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής. Ο Μύθος δεν εξετάζεται στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στη θεώρηση
του Μέλλοντος μετά από έναν πόλεμο. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία…

  • Παραστάσεις: Δευτέρα 22 Ιουλίου, στις 21.30

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη για 3 παραστάσειςΌνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» φέτος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη έρχεται για 3 παραστάσεις την Τρίτη 23, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο Κήπου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

Από τα πιο ερωτικά έργα του William Shakespeare που χρησιμοποιεί με περίσσια τέχνη την κωμωδία, μιλώντας σοβαρά χωρίς να είναι σοβαρό, σκορπάει άφθονο γέλιο μέσα από σκοτεινές και βίαιες βάσεις, ο έρωτας οδηγός και αρχηγός, προκαλεί, πολιορκεί, μηχανεύεται, αλλάζει, κατευθύνει και ανατρέπει τα πάντα με την δύναμή του την ανεξέλεγκτη. Τροφή για σκέψη, για ψυχαγωγία και για διασκέδαση όπως μόνο ο Shakespeare ξέρει να αποδίδει με τα έργα του.

  • Παραστάσεις: Τρίτη 23, Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Ιουλίου Ώρα: 21.30 Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Όλες οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού (Έναντι ΧΑΝΘ), τηλ. 2310 256775

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπεδείχθη η σκευωρία για την υπόθεση Novartis (audio)
Επόμενο άρθροΠλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης (audio)