Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν 2 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ

 

Με την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν φόρους και τέλη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

 

Αρκετές είναι οι φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.

 

Έτσι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να πληρώσουν 2 δισ. ευρώ σε ΕΝΦΙΑ τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ.

 

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2019 από τα οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 1,15 δις ευρώ. Αν και – όπως συμβαίνει παραδοσιακά – θα δοθούν κάποιες μέρες παράταση, η μη πληρωμή τους θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμου ίσου με τα αναλογούντα κατά περίπτωση τέλη κυκλοφορίας.

 

Η κατάθεση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.

 

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 από την οποία το δημόσιο περιμένει έσοδα 616 εκ ευρώ. Ειδικά για τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων η μη πληρωμή έχει ως ποινή την προσαύξηση της κάθε καθυστερούμενου μήνα πληρωμής με προσαύξηση 0,73%.

 

Περίπου 250 εκ ευρώ πρέπει να πληρώσουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κάνουν αυτό το μήνα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ έξοδος στις αγορές θα αργήσει
Επόμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων