Πονοκέφαλο αποτελούν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές.

 

Κάθε κληρονόμος πρέπει να δηλώσει το μερίδιό του (ποσοστό δικαιώµατος επί τοις εκατό ή σε κλάσµα) στο ακίνητο που έχει κληρονοµήσει.

 

Δικαίωµα που έχει αποκτηθεί µε κληρονοµιά, µπορεί να δηλωθεί ακόµα και αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονοµιάς (ή άλλη ισοδύναµη πράξη, π.χ. κληρονοµητήριο σε συμβολαιογράφο).

 

Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αναλόγως από το αν υπάρχει η όχι διαθήκη.

 

Τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση διαθήκης η απουσίας αυτής

 

Εάν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά:

 

–    ο τίτλος του κληρονοµούµενου,

–    η ληξιαρχική πράξη θανάτου,

–    αντίγραφο της δηµοσιευµένης διαθήκης,

–    πιστοποιητικό περί µη δηµοσιεύσεως άλλης διαθήκης

–    πιστοποιητικό περί µη αποποιήσεως κληρονοµιάς.

 

Σε περίπτωση που ο κληρονοµούµενος δεν είχε τίτλους γιατί είχε το ακίνητο µε χρησικτησία, πρέπει να προσκοµίσει δύο έγγραφα από τα οποία να προκύπτει πως ασκούσε πράξεις νοµής επί 20ετία.

 

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά:

–    ο τίτλος του κληρονοµούµενου,

–    ληξιαρχική πράξη θανάτου,

–    πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών,

–    πιστοποιητικό περί µη δηµοσιεύσεως διαθήκης

–    πιστοποιητικό περί µη αποποιήσεως κληρονοµιάς.

 

Γονικές παροχές

 

Όσον αφορά τις γονικές παροχές, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που προβληµατίζονται για τον τρόπο δήλωσης, αν και δεν προβλέπεται ιδιαίτερη διαδικασία,.

 

Σε ακίνητα που έχει µεταβιβαστεί µόνο η ψιλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι δήλωσης είναι τόσο ο ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου.

 

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, πάντως, ότι εκτός των απαραίτητων για όλες τις περιπτώσεις εγγράφων, εάν έχουν αποκτήσει δικαίωµα σε ένα ακίνητο µε διαφορετικούς τίτλους, τότε θα πρέπει να καταθέσουν όλους τους τίτλους και να συµπληρώσουν τα σχετικά πεδία στην ενότητα «Στοιχεία ∆ικαιώµατος». Σε περίπτωση συγκυριότητας, κάθε συγκύριος δηλώνει το ποσοστό που του ανήκει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνάθεση καθηκόντων Γενικών Διευθυντών Εμπορίας και Στρατηγικής & Μετασχηματισμού
Επόμενο άρθροΟριακή άνοδος για το ευρώ