Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης που άνοιξε η πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη», κάθε λεπτό πέφτουν «βροχή» τα έντυπα των αιτήσεων καθώς η υπαγωγή στο καθεστώς της αναστολής συμβάσεων αφορά περίπου 600.000 επιχειρήσεις και πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους.

Αν είστε εργοδότες πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Εισέρχεστε στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» επιλέγετε «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών» και στη συνέχεια συμπληρώνετε τα απαραίτητα πεδία.

Δηλώνετε την κατηγορία στην οποία εντάσσεστε:

α) επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης
β) επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται από το ΤΑΧΙΣ ο ΚΑΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ το σύστημα δεν σας επιτρέψει την υποβολή της δήλωσης. Στην αρχική σελίδα επίσης θα δηλώσετε αν μισθώνετε η όχι ακίνητο. Στη συνέχεια στην ενότητα ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ θα καταχωρήσετε τα ονόματα και τα στοιχεία ( ΑΦΜ,ΑΜΚΑ) των εργαζομένων που απολύθηκαν η αποχώρησαν οικειοθελώς από 1/3/2020 έως 20/3/2020 καθώς και των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή. Προσοχή. Οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν στην Τρέχουσα Κατάσταση. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου απασχολούμενοι δεν αναφέρονται στην Τρέχουσα Κατάσταση, για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στη Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, θα πρέπει ο εργοδότης να απευθύνει σχετικό αίτημα στο Email [email protected] εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο απασχολούμενος δεν περιλαμβάνεται στην Τρέχουσα Κατάσταση, επισυνάπτοντας παράλληλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Συμπληρώνετε επίσης τα πεδία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτου τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου εφόσον έχετε επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας .Αν δεν εντοπισθούν σφάλματα, η υποβολή οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υπεύθυνη δήλωση

Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου. Οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Απριλίου και μπορούν να υποβάλλουν τα έντυπα τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ποια διαδικασία ακολουθούν οι μισθωτοί

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Αν είστε δικαιούχος του επιδόματος θα υποβάλετε υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δε συμψηφίζεται.

Τι θα ισχύσει τελικά με το Δώρο του Πάσχα;

Αν εργάζεσθε σε επιχείρηση που πλήττεται και έχει ενταχθεί στου ΚΑΔ θα λάβετε το Δώρο του Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Αν η επιχείρησή σας δεν πλήττεται ,ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το δώρο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Τι θα ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις

Αν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες και στους ΚΑΔ που πλήττονται δικαιούσθε το επίδομα των 800 ευρώ . Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους σας αν θέλετε να αναστείλετε τις συμβάσεις τους. Θα υποβάλλετε τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη προκειμένου εσείς και οι εργαζόμενοί σας να λάβουν τα 800 ευρώ.

Παράλληλα μπορείτε να αξιοποιήσετε τις εξής διευκολύνσεις:

Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

Αναστέλλεται επίσης η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020. . Ωστόσο αν εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις σας στην προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής δικαιούστε έκπτωση 25%.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και συμπτώματα: Πώς συνδέονται ανοσμία και δυσγευσία με τον ιό – Θα περιοριστεί η εξάπλωση το καλοκαίρι;

Κορωνοϊός: Την έκδοση κορωνο-ομολόγων ζητούν από την EE Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες

Κρούσματα κορωνοϊού: Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες, λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρίσιμη εβδομάδα για τη διασπορά του κορονοϊού-Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τήρηση μέτρων (live)
Επόμενο άρθροΚρίσιμη περίοδος για τη διασπορά του κορονοϊού-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τήρηση μέτρων (live)