Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 13:11

Ζήσης Ψάλλας

Η στέβια είναι ένα φυτό το οποίο έχει γίνει σημαντικό στην ανθρώπινη διατροφή και στις βιομηχανίες τροφίμων. Ένα ξερό φύλλο του φυτού είναι 10-15 φορές γλυκύτερο από το ίδιο βάρος ζάχαρης ενώ η ξηρή σκόνη των εκχυλίσματός του είναι μέχρι και 300 φορές πιο γλυκιά.

Η γλυκύτητα προέρχεται από μια ποικιλία ουσιών της στέβιας που λέγονται  γλυκοζίτες στεβιόλης. Μια από αυτές είναι η ρεμπαουδιοσίδη Α (reabaudioside A ή Reb-A) η οποία έχει τις καλύτερες ποιοτικά γλυκαντικές ιδιότητες, π.χ. δεν πικρίζει η γεύση μετά την κατανάλωσή της. Συνήθως όταν γίνεται αναφορά στη στέβια, εννοούνται τα προϊόντα Reb-A τα οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτά είναι που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ. 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, η σκόνη φύλλων στέβια μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν καθημερινά 20 mg εκχυλίσματος στέβιας για ένα μήνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η στέβια μείωσε την LDL («κακή») χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε τηνHDL («καλή») χοληστερόλη χωρίς να καταγραφούν παρενέργειες.

Εάν έχετε διαβήτη, η στέβια μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μια μελέτη του 2010 που περιέλαβε 19 άτομα κανονικού βάρους και 12 παχύσαρκα άτομα διαπίστωσε ότι η στέβια μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. Άφησε επίσης τα άτομα της μελέτης με αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό, παρά τη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Ένα από τα πιο σημαντικά βιολογικά αποτελέσματα της στέβιας είναι το άνοιγμα διαύλων ασβεστίου στα βήτα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, κάτι που μεσολαβείται από το συστατικό στεβιόλη (steviol). Αυτό διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης σε απόκριση στη γλυκόζη. Επομένως, συνιστάται η χρήση στέβιας στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Πρέπει να ξέρετε πως αν και η στέβια θεωρείται ασφαλής για τους διαβητικούς, ορισμένες μάρκες περιέχουν δεξτρόζη ή μαλτοδεξτρίνη -η δεξτρόζη είναι γλυκόζη και η μαλτοδεξτρίνη είναι άμυλο- τα οποία προσθέτουν μικρές ποσότητες υδατανθράκων και θερμίδων. Πάντως, εάν κάνετε αραιή χρήση, αυτό δεν θα επηρεάσει ανοδικά το σάκχαρο στο αίμα σας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 13:11

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒαρώσια – Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την απόφαση του Ερντογάν
Επόμενο άρθροΤο πείραμα των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης ταξιδεύει στο διάστημα – Επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ